“Газпром“ може да ускори част от бъдещите доставки за Унгария, заради рисковете с Украйна

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
549
article picture alt description

Унгария води преговори с „Газпром“ за доставка през тази година на част от природния газ за 2020 г., тъй като перспективите  за бъдещия транзит на руски газ през територията на Украйна остават неясни, съобщава унгарската агенция MTI, позовавайки се на изявление на министерство на външните работи на страната. Според информация на агенцията, министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто е провел в сряда среща с председателя на съвета на директорите Виктор Зубков.


„Бъдещите доставки на газ през Украйна остават неясни, затова „Газпром“ се съгласи да достави през тази година част от количествата, които Русия трябва да достави през следващата година“, предава агенцията, позоваваща се на съобщението на външното ведомство на унгарската страна. Уточнява се, че по този въпрос текат преговори и скоро може да бъде подписан договор.


Сиярто е съобщил, че Русия е доставила през 2018 г. за Европа около 202 млрд. куб м газ. По думите му, настоящите ценови и инфраструктурни условия са такива, че Русия ще остане водещ доставчик на газ на европейския пазар и в близко бъдеще, допълват от своя страна руските агенции. Те уточняват, че според съобщението на „Гапром“ от 16 април, компанията е намалила експорта на газ за страните от чужбина за периода от 1 януари до 15 април с 9 % на годишна база – до 56,6 млрд. куб м. В същото време доставките за редица страни са се увеличили, например за Унгария с 28,2 %.

Русия, Украйна и Европейската комисия ще проведат през месец май втори етап от преговорите за транзита на газ през украинска територия след 2019 г., тъй като настоящият договор изтича в края на тази година. По време на преговорите през първия етап не бе постигнато нищо.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща