„Газпром енергохолдинг“ може да построи още две топлоцентрали в Сърбия

Енергетика / Свят
3E news
847
article picture alt description

„Газпром енергохолдинг“ разглежда възможността за допълнително строителство на две топлоцентрали в Сърбия за покриване на търсенето на електроенергия. Това заявява председателят на компанията Денис Федоров в интервю за корпоративното издание на „Газпром“.

„Компанията ни проучва възможността за строителство на още два обекта за снабдяване на населението на републиката и промишлените потребители с топлинна и електрическа енергия“, отбелязва той, цитиран от ТАСС.

Председателят на компанията добавя, че през 2021 г. се планира пускане в експлоатация на топлоцентралата в град Панчево, която в момента се строи заедно с „Газпром нефт“ за енергоснабдяване на едноименния нефтопреработващ завод и продажбата на електроенергия на свободния пазар.

По думите на Федоров, „Газпром енергохолдинг“ в рамките на осъществяването на комплексни интегрирани проекти за доставка на газ и електроенергия разработва също така и идеята за строителство на централи в Китай, Виетнам и редица други региони в света.  

„Газпром енергохолдинг“ в настоящия момент работи и над реализацията на пилотни проекти в областта на водородната енергетика. „За Газпром енергохолдинг“ водородната енергетика е едно от направленията за развитие на компанията. В настоящия момент разработваме няколко пилотни проекта за „син“ водород“, заявява председателят на компанията.

По думите му, чистата печалба на „Газпром енергохолдинг“ през 2020 г. се очаква на ниво от 45 млрд. рубли срещу 40,8 млрд. рубли печалба година по-рано. В същото време според Федоров, производството на електроенергия като цяло в групата е спаднала с 2 процента заради спада на енергопотреблението в Русия и оптимизиране на натоварване на оборудването, а на топлинна енергия – с 1 % заради по-високата температура на въздуха.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща