„Газпром“ е открил на шелфа на Ямал две нови находища със запаси от 0,5 трлн.куб м газ

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
937
article picture alt description

„Газпром“ съобщи за откриването на шелфа на Ямал на две нови находища със запаси от над 500 млрд. куб м газ, което е равно на около годишният добив на компанията. С тези запаси компанията осигурява още през 2019 г. коефициента на ръст на запасите с не по-малко от 100 %.


Съответно от федералната агенция за ползването на недрата – Роснедра са утвърдили експертните заключение на „Държавната комисия за запаси“ за откритите от „Газпром“ нови находища на въглеводороди на шелфа на Ямал (находище В.А. Динкова и Нярмейското находище). Според прессъобщение на руската компания „Газпром“, по мащаби на запаси първото находище е уникално по мащаб на извлекаеми запаси (категории С1+С2) и съставляват 120,8 млрд. куб м.


Лицензиите за ползване на Русановското и Нярмеското лицензионни участъци са получени от „Газпром“ през 2013 г. От получаването на лицензиите в границите на участъците са изпълнени 5790 км сеизмични дейности по метода на 3D, а през 2018 г. са пробили два кладенеца.
На шелфа на Карско море, „Газпром“ има също лицензии с право на ползване на недрата на Ленинградското и Русановското находища.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща