Газопроводът, продължение на „Турски поток“ за Сърбия се планира да бъде построен към 2020 г.

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
1075
article picture alt description

Строителството на газопровода през Сърбия от границата с България до границата с Унгария трябва да започне през март. Завършването на дейностите е планирано на 15 декември, съобщи председателят на „Сърбиягаз“ Душан Баятович в ефира на телевизия РТС.

По думите му, газопроводът, по който се планира да се доставя газа, който ще идва от Русия по газопровода „Турски поток“ ще заработи към април 2020 година.


„Ако всичко върви добре ще започнем работа между 15 и 31 март и всичко ще е готово за това, за което говореше президентът Владимир Путин и за което се договориха Путин и президентът на Сърбия Александър Вучич и което е написано в документите“, каза Баятовичч.


Той отбеляза, че строителството на газопровода ще бъде осъществено от сръбско-руската компания „Газтранс“ , като той ще има три разклонения за нуждите на сръбския пазар, а също така за Босна и Херцеговина.

„Входната точка е на границата с България в околностите на град Зайчар, трасето прилича на трасето на „Южен поток“, каза председателят на „Сърбиягаз“.


По думите му, акционерите са предоставили по 150 млн. евро за осъществяването на проекта, а освен това продължават преговорите по привличането на средства от финансови институции.


„Очакваме в първите дни на февруари Европейската комисия да даде становище, а след това нашата агенция да даде окончателното си решение“, каза председателят на „Сърбиягаз“ .


По време на посещението на президента на Русия Владимир Путин в Белград, председателя на „Газпром“ Алексей Милер каза, че строителството на газопроводната инфраструктура в Сърбия за доставка на газ от „Турски поток“ ще започне в най-скоро време. „Мощностите вече са мобилизирани и строителството ще започне до дни“, заяви той. Русия, по думите на Путин е готова да инвестира в продължението на трасето и газовата инфраструктура сумата от 1,4 млрд. долара.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща