Габриел: Иновации, наука и образованието са движеща сила за устойчива екосистема на творческите и културни индустрии

Секторът обхваща около 12 милиона работни места и 4% от БВП на Европа, отбеляза българският еврокомисар

Икономика / Свят
3E news
711
article picture alt description

Българският еврокомисар Мария Габриел е на двудневно работно посещение в Португалия, в рамките на което тя организира кръгла маса на тема „Научни изследвания и иновации в подкрепа на творческите индустрии“, съвместно с Португалското председателство и Европейския парламент.  “Творческите и културните сектори са уникална възможност за Европа да отстоява невероятното си културно богатство, да даде достъп до културно съдържание и окаже подкрепа на заетите в сектора, които дават живот на регионите в държавите-членки. Освен силната им обществена роля, те са и икономически двигател за развитие, иновации и растеж. Секторът обхваща около 12 милиона работни места и 4% от БВП на Европа.”, заяви Мария Габриел.

По време на дискусиите бе подчертана ключовата роля на европейските програми в ресора на българския еврокомисар „Хоризонт Европа“, „Еразъм+“ и „Творческа Европа“, на инициативата „Нов европейски Баухаус“ за подкрепата на творческите и културните сектори. Много е важно университетите и научноизследователските институции да обхванат широк кръг от творчески индустрии чрез инициативи в областта на образованието, науката и иновациите, разработени съвместно с местните общности, въз основа на интердисциплинарния подход между хуманитарните науки и новите технологии.

„За първи път в Европа открояваме ролята на науката и иновациите за преодоляване на фрагментираността в сектора. Образованието е взето под внимание с цел младите хора и решилите да се развиват в сектора да имат необходимите знания не само за опазване на културното наследство, но и чрез новите технологии да се осъществи връзка с индустрията, малките и средните предприятия. Специално внимание е обърнато на регионалните и местните музеи за пълното им интегриране в живота на регионите, за споделяне на цифрово културно съдържание чрез иновативни модели на комуникация и управление на културното наследство“, отбеляза българският комисар.

Резултатът от срещата е Манифеста от Лисабон, който поставя началото на обединени усилия, с цел изпълнение на конкретни искания за развитие на сектора. Той очертава на първо място действия за създаване на европейска иновационна платформа на културните и творческите индустрии, която ще спомогне за изграждането на мрежа за сътрудничество между тях в Европа. Втората препоръка предвижда създаване на партньорство за културно наследство. То ще свърже инициативите на европейско и  национално ниво и ще допринесе за създаването на европейски облак за културно наследство.

„Поставяме началото на екосистема, която не само е една от четиринадесетте индустриални екосистеми с потенциал за лидерство на Европа. Тя е уникална по своята същност, защото предоставя възможност подкрепата на ниво ЕС да се превърне в дългосрочни перспективи, носещи полза за сектора. Благодаря на творческите и културните индустрии за споделената воля и желание да работим съвместно. Предстоят ни интензивни месеци на работа с цел реализиране на платформата. Основата на партньорството я имаме с клъстера в подкрепа на културата по програма „Хоризонт Европа“ и новата общност за знания и иновации на Европейския институт за иновации и технологии. От нас ще зависи да го реализираме, заключи Мария Габриел.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща