Вятърът и слънцето доставят рекордни количества енергия за мрежата на Австралия

Енергетика / Свят
3E news
1903
article picture alt description

Производството от вятърна и слънчева енергия се покачи до нови рекордни стойности на националния енергиен пазар в Австралия в края на миналата седмица. Тогава слънцеегреенето бе значително, а в други части на континента имаше силен вятър. Комбинацията между двата типа ВЕИ повиши продукция към 12 гигавата, или близо 50 на сто от общото търсене.

Австралийският оператор на енергийния пазар, който наскоро пусна своя 20-годишен план за картиране на път до 94 на сто възобновяеми енергийни източници до 2040 г., отбеляза първия рекорд на производството с туит. В него бе отбелязана комбинираната продукция на вятърни електроцентрали и малки и големи соларни паркове, като производството им надхвърли 11 700MW за първи път.  Това разби рекорда, поставен през ноември 2019 г., когато токът производството на ток от слънце и вятър достигна 11 300 MW. Само 24 часа по-късно рекордът бе подобрен отново.

Според енергийната борса OpenNEM комбинираната мощност от вятърни и слънчеви източници се покачи до ново рекордно ниво малко преди 11 часа сутринта, изстрелвайки се до 11 830 MW комбинирана мощност. Производството може да е било още по-голямо, като се имат предвид закъсненията и ограниченията, които оказаха силно въздействие върху разработчиците на вятърна и слънчева енергия, и според оценките на индустрията, която намали очакваната мощност средно повече от 700MW.

По обяд в петък възобновяемите енергийни източници (включително хидростанцията) доставят 48,6 на сто от цялата произведена електроенергия за националния пазар на електроенергия, който обхваща Нов Южен Уелс, Виктория, Куинсланд, Южна Австралия, Тасмания и столицата Канбера.

При преобладаващите условия може да се види, че пазарният дял на възобновяемите енергийни източници надхвърля 50% за първи път от 2019 г. през следващия уикенд, тъй като търсенето намалява. Нещата могат и леко да се изменят покрай развихрилия се студен фронт и снегове в Австралия през последните няколко дни.

Производството на възобновяема енергия в цялата Национална енергийна мрежа е средно над 33% през последните дни, като ветровитите, но слънчеви условия преобладават в източните щати на Австралия.

Докато времето предлага ледени условия за жителите на Тасмания и Виктория, това е идеална ситуация да се възползват от мястото, където се намират вятърните и слънчеви проекти в Австралия.

През изминалия уикедн в Южна Австралия се наблюдават нарастващи доставки на производство на вятър, които са средно над 75 на сто от общото предлагане, включително периодите, когато цялата електроенергия, произведена в Южна Австралия, идва само от вятър. Слънчевите покривни електроцентрали също доставят повече от една трета от производството на електроенергия в Южна Австралия през целия ден миналия петък.

Главният директор на AEMO за проектиране и инженерни системи, Алекс Уонхас, заяви, че новите рекорди са отражение на броя на новите проекти за вятърна и слънчева енергия, които бяха успешно въведени в експлоатация през последните няколко години.

През последните шест месеца бяха пуснати в експлоатация пет нови вятърни и слънчеви електроцентрали с мощност от 580 (MW), които се подават енергия към енергийната мрежа, има и още седем ангажирани проекта, работещи за изграждане на други 1785 MW. ", сподели Уонхас.

AEMO отбеляза, че новите рекорди следват  чудесно разработения Интегриран системен план, в който се изчислява, че ще са необходими 26 000 MW допълнителена вятърна и слънчева мощност, за да се замени електричеството, което в момента се генерира от електроцентрали, работещи на въглища. Очаква се около 2/3 от въглищните ТЕЦ в Австралия да бъдат затворени до 2040 г., припомня reneweconomy.com.au

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща