Вятърната енергетика в Германия е произвела повече електроенергия от газовите и въглищни мощности

Енергетика / Свят
3E news
2563
article picture alt description

Делът на вятърна енергетика в Германия през първите 5 месеца на 2020 г.  е бил по-висок от въглищните и газовите мощности взети заедно.  Над половината от произведената електроенергия в Германия или 56,3 % е в резултат на работата на възобновяемите енергийни източници, става ясно от данните, публикувани на сайта energy-charts.de, който обобщава статистиката на немските системни оператори. Тя отчита чистата, произведена електроенергия в страната, но не и потреблението на електроенергия от самите електроцентрали, а също така и собствените мощности на промишлените предприятия, потребявана от тях самите.

Тенденцията за по-висок ръст на производството от ВЕИ от това на изкопаеми източници бе отчетена още през 2019 г.  Според данните, за петте месеца на настоящата година производството на електроенергия от вятърните електроцентрали е над това на въглищните и газовите електроцентрали взети заедно – 67,7 ТВтч или 32,7 %. Частично това се дължи на кризата, предизвикана от коронавируса, заради която потреблението на електроенергия се е понижило. През февруари дела на ВЕИ е бил от порядъка на 60 %.

Дела на променливите ВЕИ – слънцето и вятъра за петте месеца на тази година ощо е 42,6 %. Тоест дела на слънчевата енергетика в не така силните слънчеви месеци от годината е съставлявала 9,9 %, което се смята за постижение.

Резултатите от 2020 г. потвърждават, че при настоящата технологична структура на електроенергетиката, голяма енергийна система може да функционира с висок дял на променливи ВЕИ и да осигурява надеждно и безпроблемно снабдяване на потребителите. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща