Външно министерство на Украйна: В случай на липса на споразумение с Москва за транзит на газ, Киев има план

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
704
article picture alt description

Украйна е разработила план за действие в случай, че на преговорите с Русия не успее да сключи ново споразумение за транзита на руски газ през нейна територия. Това е заявила заместник-министъра на външните работи на страната Елена Зеркал, съобщава агенция Укринформ, цитирана от ТАСС.

„Ще направим всичко възможно, за да се придържаме към „план А“ (сключване на ново споразумение), всички тези действия трябва да завършат до средата на юли“, е казала тя. „Нашият „план А“ се заключава в това, да ратифицираме нови предложения към Споразумението за асоциране с ЕС (относно интеграцията на Украйна към енергийното пространство на ЕС, уточняват от руската агенция), да ги направим юридически обвързващи и да се прилагат за всеки  сценарий, при  какъвто и  да е случай“.

По думите на Зеркал, Украйна заедно с чуждестранни партньори разработва и мерки в случай, че Русия се откаже да подпише ново споразумение по условията, предлагани от Киев. Тя е добавила, че украинската страна за решаването на тези въпроси се опира на ясната позиция на Европейската комисия.

„Работим с нашите партньори над планове за реагиране (при криза)“, е казала зам.-министъра на външните работи на Украйна. „В този смисъл ние поддържаме диалог с нашите европейски партньори относно вижданията им по плановете, за поддържане на устойчивостта (на енергийната система). Разработихме и  наш собствен план за устойчивост с помощта на Съединените Щати“ е добавила Зеркал.  

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев в началото на месец март каза, че Русия ще запази транзита на газ за Европа през Украйна след 2019 г. при спазване на редица условия, такива като: уреждане на отношенията между заинтересованите компании, изгодни икономически и търговски параметри на сделката, а също така стабилна политическа обстановка в Украйна.

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак в края на февруари заяви, че транспортирането на газ през територията на Украйна за Европа сега е 2 – 2,5 пъти по-скъпо отколкото по другите трасета, например „Северен поток 1“, заради остарялата газотранспортна система на Украйна. Министърът на икономическото развитие на Русия Максим Орешкин заяви в края на февруари, че Украйна трябва да осигури конкурентни условия за транзита на газ от Русия, да приведе газотранспортната система на страната в необходимото състояние.

В край на 2019 г. изтичат подписаните през 2009 г. договори между „Газпром“ и „Нафтогаз“ за доставка на газ за Украйна и за транзит на газ през територията на страната за Европа. Въпросът за запазването на транзита на руски газ след 2019 г. се обсъжда в контекста на строителството на газопровода „Северен поток 2“ от Русия за Германия, който заобикаля транзитната държава. На 21 януари в Брюксел се проведе тристранна среща за транзита на руски газ през територията на Украйна с участието на Русия, Украйна и Европейската комисия, която завърши без резултати. Както заявиха представители на украинската делегация, предложението на Русия просто да се продължи действащият договор с Украйна не ги устройва, а предложението на Европейската комисия, Киев смята да проучи, уточнява още ТАСС.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща