Въглищната индустрия на Румъния ще остане в историята след 2032 г.

Приблизително в този период ще бъдат спрени и въглищните ТЕЦ на страната

Енергетика / Свят
Георги Велев
1296
article picture alt description

Румъния планира постепенно прекрати работата на въглищните си мини до 2032 г. Това става ясно от изпратения в ЕС План за възстановяване и устойчивост. Информацията не е официално съобщена от румънски власти към момента. От документа става ясно, че Румъния се ангажира постепенно да спре работата и на въглищните си централи. Пакетът за преговори по Националния план за възстановяване и устойчивост включва план за започване на разчистването на „голяма част“ от въглищните мини до 2030 г. и спиране на производството на изкопаеми горива в рамките на две години след това, съобщава hotnews.ro. Този ход е част от насърчаването на възобновяемата енергия и свързаните с него реформи с временен бюджет от 1,8 милиарда евро. Той е включен в придружителен документ и е планиран да бъде въведен през 2023 г.

Румъния заяви, че ще въведе водородна стратегия и ще премахне регулаторните препятствия за този вид източник,  заедно с постепенното заместване на конвенционалния капацитет за производство на електроенергия. Един от основните етапи е постигането на дял на възобновяема енергия от 34% в потреблението до 2030 г.

В раздела за декарбонизация на транспортната система правителството заяви, че ще въведе еко данъци, ще обезкуражава регистрацията на автомобили на възраст над 15 години и ще засили схемите за бракуване на замърсяващи превозни средства. Ще бъдат въведени и данъчни стимули за автомобили с нулеви емисии.

Само 660 МW въглищни ТЕЦ през 2027 година

Трябва да се отбележи, че планът за преструктуриране на въгледобивната компания и оператора на енергийния комплекс Oltenia - CE Oltenia разкри, че капацитетът за производство на електроенергия ще бъде намален с 82% до 660 MW през 2027 г.. Тогава само два блока ще са останали работещи и те ще бъдат в ТЕЦ Ровинари.

Предвидено бе в енергийния комплекс да бъдат инсталирани нови 600 MW мощност, но тази идея пропадна, а министърът на енергетиката Вирджил Попеску заяви, че Румъния вече няма да строи топлоелектрически централи, работещи с въглища. В момента в страната работят три такива термични централи, които не се управляват от CE Oltenia и все още няма планове за тяхното затваряне.

Румъния поиска 16 милиарда евро за зелена трансформация

Зеленият преходен стълб на Плана за възстановяване на Румъния се оценява на 15,3 милиарда евро. Влаковете и градската мобилност заемат 5 милиарда евро, а вторият по големина елемент е управлението на водите - 4 милиарда евро. Останалата част е за залесяване, управление на отпадъците и кръгова икономика, енергийна ефективност в сградите, възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност.

Отделно страната заяви, че ще похарчи 600 милиона евро за развитието на инфраструктурата за природен газ, за да могат да се добавят водород и други възобновяеми газове в тръбите. Правителството предложи да се финансират решенията за стимулриане на колоезденето, ходенето пеша и други немоторизирани видове транспорт със 120 милиона евро.

Румъния влезе в преговори с Европейската комисия по своя проект на Плана за възстановяване. Страната поиска 41,5 милиарда евро безвъзмездни средства и нисколихвени заеми до 2026 г., но само 29,2 милиарда евро бяха отпуснати по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща