Вучич: След десетилетие Сърбия се очаква да потребява по 5-6 млрд. куб. м природен газ

Енергетика / Свят
3E news
663
article picture alt description

Обемите на потреблението на природен газ в Сърбия ще се увеличат два пъти и след десет години може да достигнат шест милиарда кубични метра, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич. Той каза това в отговор на въпроси на журналисти за резултатите от подписването на меморандум за сътрудничество с американската компания Ю джи ти ринюейбъл /UGT Renewables/, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Трябва да търсим решение чрез слънчеви батерии. Няма да се откажем и от нашите ТЕЦ, всички страни в региона имат проблеми с енергията и не можем да си го позволим. Потребяваме все повече газ, след десет години Сърбия ще използва над 5-6 милиарда кубични метра газ, а това е буквално утре, днес ние потребяваме непълни три милиарда. Трябва да се мисли за бъдещето", каза Вучич.

Той изрази надежда, че съвременните енергийни компании ще продължат да инвестират в Сърбия. Споразумението с UGT Renewables включва построяването на 10 комплекса слънчеви батерии в Сърбия на обща площ над 2000 хектара. Очаква се това да доведе до намаляването с 1,9 милиона тона годишно на отделяния въглероден двуокис в Сърбия, който сега е 51 милиона тона.

Същевременно един от основните източници на енергия в страната е природният газ. От 1 януари страната започна да се снабдява с газ от Русия по Балкански поток, който, както по-рано каза Вучич, струва 155 долара за хиляда кубични метра.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща