ВР планира голям завод за производство на син водород

Енергетика / Свят
3E news
981
article picture alt description

Нефтогазовата компания BP съобщи, че разработва план за строителство във Великобритания на най-големия завод за производство на син водород (произведено чрез превръщане на природния газ във водород и CO2, който след това се улавя и съхранява постоянно). Неговата мощност ще е 1 ГВт. В рамките на проекта се улавя и насочват за съхранение до 2 млн. тона СО2. Това се равнява на емисиите „от отоплението на един милион домакинства във Великобритания“.

Проектът под името H2Teesside, ще е най-съществената стъпка в развитието на водородния бизнес на BP и ще има принос към поставената от правителството на Великобритания цел за създаване на производство за водород с капацитет от 5 ГВт през 2030 г., отбелязват от компанията.

Благодарение на непосредствената близост до мястото за съхранение на СО2 в Северно море, мрежите от тръбопроводи и съществуващите възможности за съхранение и разпределение на водород Tийсайд в северната част на Англия е уникално място за проекта.
H2Teesside ще се интегрира с вече планираните регионални проекти за улавяне и съхранение на въглерод Net Zero Teesside (NZT) и Northern Endurance Partnership (NEP), при два от които BP е оператор.

Dev Sanyal, изпълнителен вицепрезидент на ВР за газа и нисковъглеродна енергетика коментира, че проектът може да изиграе важна роля за енерго интензивните сектори. „Чистият водород е важно допълнение към електрификацията по пътя към нулеви въглеродни емисии. Синият водород, интегриран със системи за улавяне и съхранение на въглерод може да осигури мащабите и надеждността за промишлените процеси. Той може да изиграе важна роля за декарбонизацията на секторите, които трудно се поддават на електрификация, а и за намаляване на разходите за енергийния преход“.

Окончателното инвестиционно решение по проекта трябва да бъде взето в началото на 2024 година.

Благодарение на мащабното и евтино производство на чист водород, H2Teesside може да подпомогне прехода на съседните индустрии да използват водород вместо природен газ, играейки важна роля за декарбонизацията на индустрията в Тийсайд, казват от компанията.

Намерението е проектът да се осъществява поетапно. Началният етап с капацитет в обем от 500 МВт трябва да заработи през 2027 година или по-рано, разгръщайки се допълнително до 2030 г. в зависимост от увеличеното търсене на водорода.

През юли миналата година норвежката нефтогазова корпорация обяви плановете си за строителството в Европа на голямо предприятие за производството на син водород H2H Saltend в Североизточната част на Англия „при условия за политическа подкрепа от Великобритания“.

Още по темата: ВР (bp) Eni, Equinor, National Grid, Shell и Total създават Northern Endurance Partnership (NEP) за развитие на офшорна инфраструктура за съхранение на СО2 в Северно море

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща