ВР излиза на пазара на електроенергия на дребно в САЩ

Енергетика / Свят
3E news
653
article picture alt description

Нефтогазовата корпорация BP е подала заявление за получаване на лицензия за работа на пазара на електроенергия на дребно в пет щата в САЩ, съобщава Ройтерс.

BP иска да доставя електроенергия на потребителите на дребно в Калифорния, Илинойс, Охайо, Пенсилвания, и Тексас.

Британската нефтогазова компания досег не се е търговия на електроенергия на дребно, но е един от най-големите търговци на електричество на пазара на едро в Северна Америка.

Нова дъщерна компания, която се казва BP Retail Energy ще доставя електроенергия наравно с американските служби за комунални услуги, които са под нарастващ натиск от страна на инвеститори и правителства за намаляване на въглеродните емисии.

BP Energy Retail е компания за търговия на енергия на дребно. Намерението е електроенергията да бъде продавана директно на търговски, индустриални и битови клиенти, става ясно от документи на ВР.

В заявлението са посочени източниците, от които BP Retail Energy ще черпи електроенергия за продажба. Това са наземни вятърни електроцентрали, слънчеви електроцентрали и газовата електроцентрала на ВР в Уайтинг, Индиана.

ВР произвежда ВЕИ в САЩ чрез няколко вятърни електроцентрали на сушата и компанията Lightsource BP, разработчик на слънчеви проекти, в която държи 50 %. ВР разработва също така на източното крайбрежие на САЩ и морски вятърни електроцентрали заедно с Equinor. ВР планира да увеличи ВЕИ мощностите си от около 3,3 ГВт през 2020 г. до 50 ГВт през 2030 година и да увеличи обемът на продаваната електроенергия от 214 ТВтч годишно до 500 ТВтч годишно през този период. На практика ВР се трансформира от международна петролна   компания в интегрирана електрическа компания, ориентирана към предоставяне на решения на клиентите.
В посока на търговията на дребно нефтогазовата компания може също така да отдели дейностите, касаещи зареждането на електромобили.

Европейските конкуренти включително Royal Dutch Shell и френската Total също са насочени  към бърз ръст в сектора на търговията на дребно и също демонстрират мащабни програми за диверсификация.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща