Вносът на петрол в Китай е нараснал с 12 процента през март

Енергетика / Свят
3E news
380
article picture alt description

Вносът на петрол в Китай през месец март е нараснал с 11,7 % в сравнение с година по-рано, тъй като нефтопреработващите заводи на страната са закупили петрол, възползвайки се от ниските цени, съобщава агенция Ройтерс.

Според изчисленията на агенция, базирани на данните на главната митническа агенция на страната, „Китай, най-големият вносител на суров петрол през месец март е закупил 43,91 млн. тона нефт, което е равно на 10,34 млн. барела на ден“.

Агенцията отбелязва също така, че за първите два месеца на годината вносът на нефт в страната е съставлявал 10,47 млн. барела на ден. Според данните на митниците, това означава, че вносът за първото тримесечие е нараснало с 5 % в сравнение с миналата година, съставлявайки 130 милиона тона, или 10,43 милиона барела на ден.

Освен това вносът на природен газ в Китай, включително и на тръбопроводен и втечнен (LNG) през първото тримесечие е било за 24,66 милиона тона, което е с 1,8 % повече от година по-рано. В това число през март вносът на газ е достигнал 6,86 милиона тона, което по данните на агенцията е с 1,2 % по-малко отпреди година.

Търсенето на горива в Китай започна да се възстановява, когато предприятията започнаха да възобновяват дейността си след спирането във връзка с пандемията от коронавируса, а част от ограниченият за пътуванията в страната бяха свалени. Анализаторите, анкетирани от агенцията обаче очакват, че търсенето на нефтопродукти до края на годината в страната ще отбележи понижение от 19,1 %, което ще е най-резкия спад от 2004 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща