Великобритания ще намали вредните емисии с 80 на сто до 2035 г.

Климат / Свят
3E news
396
article picture alt description

Британският премиер Борис Джонсън планира да обяви по-амбициозни цели за намаляване на въглеродните емисии на Обединеното кралство през идните десетилетия, предаде ДПА. На видеоконферентната среща на върха, на която американският президент Джо Байдън ще бъде домакин в четвъртък (22 април), се очаква Джонсън да представи планове за намаляване на въглеродните емисии с близо 80 процента до 2035 г. спрямо нивата от 1990 година.

Досегашните планове на британското правителство предвиждат свиване на емисиите с 68 процента до 2030 година. Новата схема за първи път ще включва емисиите от авиацията и търговското корабоплаване и ще бъде описана в закон, предаде БТА.

Новите препоръки идват от доклад, публикуван миналата година от независимата Комисия за климатични промени.
Докладът предлага мерки като използване на електроенергия от възобновяеми източници вместо изкопаеми горива или улавяне на въглеродни емисии и съхраняването им в подводни хранилища.

Комисията признава, че новата цел е труднопостижима и ще промени начина, по който британците се хранят, пътуват и отопляват домовете си.
Професор Майлс Алън, ръководител на групата за динамика на климата към Оксфордския университет, препоръчва вместо летенето да се забранява изцяло, цените на билетите да се върнат към нивата от 70-те години. Тогава полет между Ню Йорк и Лондон е струвал 550 долара или около 3200 долара в днешни цени.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща