ВЕИ-тата изпревариха въглищата и ядрената енергия като източник в микса на САЩ през 2020 г.

Високите цени на природния газ обаче ще доведат до ново покачване в работата на въглищните ТЕЦ през тази година, анализират от EIA

Енергетика / Свят
Георги Велев
1238
article picture alt description

Комбинацията от всички възобновяеми енергийни източници в САЩ е генерирала втория по големина дял от производството на електроенергия в енергийния микс през 2020 г., след природния газ. Това е нов рекорд за възобновяемия сектор, в същото време, когато производството на въглища продължи спада си, традиционен за последните години, съобщава Reneweconomy.com.au.

Американската администрация за енергийна информация (EIA) публикува новите данни в сряда, разкривайки, че възобновяемите енергийни източници са генерирали рекордните 834 милиарда киловатчаса (kWh) през 2020 г., или около 21% от страната общо произведената електроенергия.

Секторът на възобновяемата енергия в Съединените щати се състои от вятър, водноелектрическа енергия, слънчева енергия, биомаса и геотермални източници и включва както промишлени, така и малки слънчеви източници.

Това беше първият път, когато възобновяемите енергийни източници надминаха ядрената енергия и въглищата, които паднаха съответно на трето и четвърто място.

Важно за американския сектор за възобновяема енергия, е, че EIA обяснява в доклада си на какво се дължи успеха на сектора на ВЕИ. „През 2020 г. той се дължи най -вече на значително по -малкото използване на въглища при производството на електроенергия в САЩ и постоянното увеличаване на използването на вятър и слънчева енергия“.

Според администрацията производството на електроенергия от въглища в Съединените щати е спаднало с 20% в сравнение със 774 милиарда кВтч - дълъг път надолу, спрямо пика на индустрията от 2,016 милиарда кВтч през 2007 г.

Оттогава секторът е забелязал драматичен спад, както е ясно демонстрирано по -долу.

Дори когато въгледобивната промишленост видя, че нейната значимост се спада стремглаво, въглищата все пак остават доминиращият източник на електроенергия в Съединените щати до 2016 г. След това секторът на природния газ се издига и достигна това нарастващо господство.

За съжаление, поради нарастващите цени на природния газ, EIA очаква американското производство на електроенергия на въглища да се увеличи през 2021 г. И все пак очаква производството на възобновяеми източници в САЩ да се увеличи със 7% през 2021 г. и с нови 10 на сто през 2022 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща