ВЕИ са осигурили 52 % от потреблението на електроенергия в Португалия през 2018 г.

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
5117
article picture alt description

Данните на португалския оператор на електрически и газови мрежи (Redes Energéticas Nacionais, SGPS, S.A.) сочат, че 52 % от потреблението на електроенергия през 2018 г. в Португалия е от производството на електроенергия от ВЕИ, включително експортът. Вятърните електроцентрали, както и хидроенергийните (ВЕЦ) са участвали в производството с по 23 %, биомасата – 5 %, електроенергията от фотоволтаични централи е била 1,5 %.


Производството на електроенергия на базата на изкопаеми горива е осигурила 48 % от електропотреблението (27 % - природен газ, 21 % - въглища).
Потреблението на електроенергия през 2018 г. възлиза на 50,9 TWh през 2018 г., което е увеличение с 2,5 % за същия период на миналата година, или 1,7 % при корекция на температурата и броя на работните дни. Това е втори рекорд по отношение на потреблението от 2010 г. насам.  

Трета поредна година Португалия е нето експортьор на електроенергия, салдото от експорта съответства на около 5 % от потреблението.
През миналата година на базата на ВЕИ е произведена над 40 % от електроенергията.


Значителният ръст се обяснява с това, че 2018 г. е била доста влажна и хидроенергетиката е произвела доста повече от 2017 г.
По отношение на потреблението на природен газ се отбелязва понижение в резултат на по-високото производство на електроенергия от ВЕИ.
Потреблението на природен газ през 2018 г. възлиза на 64,9 TWh, като годишното изменение е минус 6,8 %, но въпреки това остава високо и второ по количество, като е превъзхождано само от 2017 г.


През 2050 г. Португалия планира да достигне 100 % дял при производството на електроенергия от ВЕИ. В частност се залага на силно развитие на слънчевата енергетика, която днес се оценява като слабо развита.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща