ВЕИ организация: ЕС трябва да мобилизира финансирането за проекти за добив на енергия от вълните и приливите

17 проекта вече се подготвят и представляват над 160MW и 1,2 млрд. евро инвестиции

Енергетика / Свят
Георги Велев
1046
article picture alt description

Европейската комисия "трябва да осигури координация на финансовата си подкрепа", за да гарантира, че енергийните проекти в океана ше бъдат завършени навреме, за да се постигне целта на ЕС. Това заявяват от организацията Ocean Energy Europe (OEE), цитирани от renew.biz. OEE представи на Европейската комисия подробна пътна карта за 17-те проекта за производство на енергия от вълни или приливи, които могат да станат част от екологично чистата енергия на ЕС до края на 2025 г., и представляващи над 160 MW енергия и 1,2 млрд. евро инвестиции.

Те са "повече от достатъчни", за да се постигне целта на Европейската стратегия за офшорна енергия от възобновяеми източници от 100MW до 2025 г., припомнят от OEE. OEE заяви, че ЕК и държавите-членки трябва да изпълнят ключовия ангажимент на стратегията за координация по отношение на финансовата подкрепа, за да гарантират, че тези проекти ще са завършени навреме, за да постигнат целите си.

Групата заяви, че за проектите, които ще бъдат разгърнати дотогава, трябва да има финансова подкрепа през следващите две години. Поверителното проучване „Цел 2025“ подробно описва финансовите, техническите и регулаторните аспекти на тези проекти и дава препоръки за действие на ниво ЕС.

Изследването очертава няколко „допълващи се начина“, по които Комисията и държавите-членки могат да координират финансирането. Двустранният политически ангажимент по съществуващите енергийни проекти за океана е „най-бързият и лесен начин за ускоряване на координацията“.

„От публикуването на стратегията вече са изминали 10% от времето до 2025 г. - сега Комисията трябва да превърне амбициозните си цели в осезаеми действия“, припомни главният изпълнителен директор на OEE Реми Грует. „Това ново проучване служи като ръководство„ как да “да направим точно това. Извеждането на трансформационни декарбонизирани нови енергийни източници на пазара е точно такава ситуация, при която европейското сътрудничество - причината за съществуването на ЕС - трябва да се появи. ", аргументира се още Грует.

Припомняме, че подобни пилотни проекти в ЕС има на няколко места в Западна Европа, но инвеститорите все още не правят сериозни капиталовложения в технологии за улавяне на енергията на вълните и приливите.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща