В Унгария очакват АЕЦ Пакш да е готова до 2029 година

Енергетика / Свят
3E news
407
article picture alt description

Будапеща очаква изграждането на новите енергоблокове в АЕЦ „Пакш“ 2 да приключи до 2029 година. Това стана ясно от думите на унгарския външен министър Петер Сиярто, който говори пред вестник „Известия“. Унгария иска да разшири съществуващата централа с още два ВВЕР реактора с мощност 1200 мегавата всеки.

„Известна строителна дейност вече е започнала - не става въпрос за основните помещения, а за подготвителната работа. Молбата за лиценз е подадена миналата година и националният ни регулатор трябва да вземе решение до октомври тази година. Всичко върви по план. Искаме строителството да приключи възможно най-скоро, но също така разбираме, че изграждането на атомна електроцентрала е сериозно и сложно начинание. За това се фокусираме върху 2029 година като реалистичен период“, казва Сиярто.

Русия и Унгария се договориха за изграждането на два нови енергоблока в АЕЦ „Пакш“ през януари 2014 г. Москва ще предостави на Будапеща заем до 10 милиарда евро за проекта. Общата инвестиция няма да надвиши 12,5 млрд. евро. През март 2017 г. изграждането на двата енергоблока получи одобрение от Европейската комисия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща