В следващите 10 – 15 г. Германия може да задоволява енергийните си нужди само от ВЕИ

Екоорганизация поиска по-бърз енергиен преход с оглед на последните катастрофални наводнения в части на страната

Енергетика / Свят
Георги Велев
1180
article picture alt description

Цялото търсене на енергия в Германия може да бъде задоволено само чрез възобновяеми енергийни източници в рамките на следващите десет до петнадесет години. Това сочат последните анализи на от доклад на Германския институт за икономически изследвания (DIW Берлин). Предпоставката за това е, че германските цели за разширяване както на вятърната, така и на слънчевата енергия са значително увеличени, пишат авторите.

Наземната вятърна енергия ще играе особено важна роля, според DIW, която също призовава за разширяване на вятърните паркове - особено в южната част на страната.

„100 процента възобновяеми енергийни източници са технически възможни и икономически ефективни - и преди всичко спешно са необходими, за да могат да се постигнат европейските цели за опазване на климата“, казва Клаудия Кемферт, ръководител на отдел „Енергия, транспорт, околна среда“ в DIW Берлин. Според изчисленията не само търсенето на електроенергия, но и цялото потребление на енергия в тази страна може да бъде осигурено с възобновяеми източници.

За да се постигне пълно енергийно снабдяване чрез възобновяеми енергийни източници, ЕС, и държавните и федералните власти трябва да работят по-тясно и по-добре координирано, особено що се отнася до планирането на мрежата, пишат авторите, цитирани от Energy Wire. Те също така изтъкнаха, че интеграцията в европейската електрическа мрежа е необходима, за да се гарантира сигурността на доставките.

Както на европейско, така и на национално ниво, настоящите планове за развитие на мрежата включват висок дял на производство на енергия от изкопаеми природни газове, както и на ядрената енергия. „Това са сенките на вчерашната енергийна политика - сега трябва спешно да преминем към утре“, каза Кемферт.

Целта на Германия до 2030 г. е да постигне дял от 65 процента възобновяеми енергийни източници в енергийния си микс. Но поради евентуално бързо премахване на по-голям капацитет за изкопаеми енергийни източници, представители на индустрията и екологични групи призоваха за увеличаване на целта до най-малко 70 процента до края на десетилетието.

Междувременно екологична организаиця поиска по-бърз енергиен преход заради страховитите наводнения в Германия, които взема много жертви. Активистите протестират за по-добри мерки за защита на климата, след като миналата седмица катастрофални наводнения засегнаха няколко части на страната. Екологичната група Робин Ууд започва триседмична обиколка на сал от Берлин до Хамбург, за да настоява за по-бърз енергиен преход. „Нуждаем се от бързо разширяване на децентрализираните възобновяеми източници, насърчаване на енергийната ефективност и премахване на всички държавни средства за изкопаеми горива“, пише групата в свое съобщение до медиите.

На същия ден младежкото движение за климата "Петък за бъдещето" провежда демонстрации в цялата страна, за повече климатични действия и да отбележи паметта на повече от 170-те жертви на наводненията. „Не може да се отрече, че това бедствие е резултат от климатичната политика, която десетилетия наред игнорира всякакви предупреждения от науката и че глобалната климатична криза ни предстои“, казва активистът Фабиан Пеш.

Катастрофата от наводнението е „последица от политическия отказ да се приемат сериозно научните предупреждения“, каза Луиза Нойбауер, активистка на групата по време на токшоуто „Markus Lanz“ по телевизия ZDF. Нойбауер обвини германското правителство в „цинична политика“ с аргумента, че иска да помогне на място, в наводнените райони, но не успява да превърне защитата на климата в приоритет.

„Това, което резонира тук, е напълно неподходяща арогантност“, заключи 25-годишният климатичен активист. По време на шоуто, 25-годишният член на ХДС Вибке Уинтър се противопостави на подхода на Нойбауер. Като съосновател на KlimaUnion, който настоява за повече климатични действия в рамките на консервативната партия, Winter твърди, че технологичните иновации са от ключово значение за постигане на неутралитет към климата. Идеята на ограниченията, като например забрана за летене, е „извън връзка с живота“, каза тя. Нойбауер не беше съгласен: „Не ни липсват иновативни идеи; очевидно ни липсва политическа воля. "

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща