В Русия започва строителство на огромен завод за производство на слънчеви елементи

Енергетика / Свят
3E news
492
article picture alt description

Компанията Unigreen (собственост на инвестиционния фонд "Реам Мениджмънт" специализиран за вложение в зелени технологии) съобщи, че започва строителство в Калининградска област на производствен комплекс за силициеви пластини и слънчеви елементи с обем от 1,3 ГВт и 1 ГВт съответно. Технологичен партньор в холдинга е групата компании Hevel. 

Според компанията при постигане на проектната мощност, това ще бъде най-големият завод в Европа. Проектът бе промотиран през миналата година и тогава  се изчисляваше на сумата от 17 до 20 млрд. рубли. Финансирането на новия проект е от собствени и заемни средства на компанията. Първата продукция се очаква към края на 2022 година. 

„Инвестициите в слънчева енергетика са важна част от дейността на нашия фонд, ориентиран към зелена икономика. Осъществяването на този мащабен проект с обем на инвестиции от 24,7 млрд. рубли ще осигури на Русия водеща роля в глобалната верига за доставка на високоефективни елементи и ще има съществен принос за увеличаване на експорта, който е извън ресурсната база“, отбелязва генералният директор на „Реам Мениджмънт“ Михаил Сиволдаев. Според него на базата на Unigreen ще бъде осъществен модел на вертикално интегриран холдинг, оперативната дейност, на който обхваща производството, оборудването и доставката на широк спектър от услуги по строителство и експлоатация на производствени мощности. 

Основната част от бъдещата продукция ще бъде ориентирана към експорт. Проектът е уникален по това, че предвижда пълен производствен цикъл, който обхваща дълбока обработка на основната суровина – силиций и пускането на фотоволтаични преобразуватели за по-нататъшно сглобяване на слънчеви модули. 

Осъществяването му ще даде възможност за създаване на над 1000 работни места. Предприятието ще подготвя и високоспециализирани специалисти заедно с Балтийския федерален университет. Вече е създаден и център за ресурси със съответната образователна бакалавърска и магистърска програма. 

Производството ще се осъществява по т.нар. хетероструктурна технология, която се класифицира като n-тип и се различава с високото специфично производство на енергия. Технологичната линия ще бъде адаптирана за работа със силициеви пластини с размери, които към днешна дата, както и през следващите години ще са сред най-търсените на външните пазари на слънчева енергия.  

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща