В префектура Фукушима за пръв път след аварията на АЕЦ отвориха плаж

Климат / Свят
Маринела Арабаджиева
4476
article picture alt description

Плажът Kitaizumi в град Минамисома в близост до АЕЦ „Фукушима 1“ е  отворен за пръв път от момента на аварията през месец март 2011 г., съобщава вестник Japan Times. Някои от местата край океана в близост до това място са добре известни на почитателите на сърфинга. В  деня на отварянето на плажа японската асоциация по сърфинг е провела състезания.

„За да разсеем опасните слухове (за радиация) положихме усилия да направим този плаж един от най-безопасните в Япония...В бъдеще се надяваме да проведем тук международно състезание по сърфинг“ заявява 49-годишен жител на града Masihiro Nishizawa.  Според съобщение на изданието от края на миналата седмица, той е изиграл основна роля при организирането на състезанието и по дейностите, свързани с това плажът да е безопасен за посещение на жителите.

На крайбрежието е имало също така и състезание по плажен волейбол. Освен това възстановяването на плажа е било свързано и с изграждане на вълнолом и създаване на обществен парк. Вестникът уточнява, че изпитанията, проведени от властите на префектура Фукушима през месец май са потвърдили, че качеството на въздуха и на водата са били също такива, както и преди аварията с атомната централа във Фукушима. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща