В Конгреса на САЩ внесоха законопроект срещу „Северен поток 2“

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
708
article picture alt description

Сенаторът Джон Баррасо е внесъл в американския Конгрес законопроект, който предвижда въвеждане на ограничителни мерки по отношение на проекта за газопровода „Северен поток 2“ и други руски газопроводи, се казва в съобщение на пресслужбата на сенатора, публикувана в четвъртък на неговия сайт, съобщават информационните агенции.


В документа се отбелязва, че законопроектът „предвижда въвеждане на санкции срещу „Северен поток 2“, по който ще се транспортира газ от Русия за Германия, а също така и срещу други руски газопроводи“.

„Законът за сътрудничество в областта на енергийната сигурност със съюзниците в Европа или Акт ESCAPE засилват енергийната сигурност, предоставяйки им устойчива и надеждна американска енергия“ смята сенаторът.

Освен това в документа се подчертава, че „някои европейски съюзници на САЩ все повече зависят от руския газ и Русия продължава да подкопава света и сигурността в Европа с помощта на различни механизми, включително използването на енергията като геополитическо оръжие“.

„Газопроводът “Сверен поток 2“, по който ще се транспортира природен газ от Русия за Германия ще направи Европа още по-зависима от руския газ, подкопавайки диверсификацията на европейските източници на енергия, доставката и маршрутите“, смята сенаторът.

По-рано тази седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши с въвеждане на едностранни санкции по отношение на всички участващи в строителството на газопровода „Северен поток 2“. „Ние защитаваме Германия от Русия, а Русия получава милиарди и милиарди долари от Германия за газ“, каза Тръмп на среща с президента на Полша Анджей Дуда във Вашингтон.

Тръмп отбеляза, че алтернативен източник за Германия може да стана втечненият природен газ от САЩ.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща