В Китай има недостиг на електроенергия и това е проблем за целия свят

Топлото време и високите цени на въглищата доведоха до проблеми за енергийната система, които може да продължат дълго и да навредят на икономическия ръст

Енергетика / Свят
Георги Велев
1064
article picture alt description

Китай е в средата на огромна криза на електрозахранването, тъй като екстремните метеорологични условия, нарастващото търсене на енергия и строгите ограничения за използването на въглища нанасят троен удар върху електрическата мрежа на страната. Това е проблем, който може да продължи месеци, затруднявайки икономическото възстановяване на страната и който може да донесе ново бреме върху световната търговия, предава CNN.

Няколко китайски провинции заявиха, че са изправени пред криза през последните седмици, включително някои от най-важните двигатели за икономически растеж в страната.

Провинция Гуангдонг - производствен център, отговорен за 1,7 трилиона долара или повече от 10% от годишната икономическа продукция на Китай и по-голям дял от външната си търговия – работи при недостиг на електроенергия и режим на подаването на ток повече от месец.

Ограниченията принудиха компаниите в провинцията да затворят за няколко дни в седмицата. Някои местни власти предупреждават, че режимът при доставките може да продължи до края на годината.

Не е само Гуангдонг. Най-малко девет провинции заявиха, че се занимават с подобни проблеми, включително Юнан, Гуангси и производствения център на Жежианг, принуждавайки регионалните власти да обявят режим на електроподаване в район на Китай с размерите на Обединеното кралство, Германия, Франция и Япония, взети заедно.

Кризата на електрозахранването дори допринесе за забавяне на растежа на индустриалното производство в Китай през юни, призна Националното статистическо бюро на страната в сряда.

Това е най-големият недостиг на енергия в Китай от 2011 г. насам, когато засушаването и нарастващите цени на въглищата подтикнаха 17 провинции или региони да ограничат използването на електроенергия.

Електроцентралите не са склонни да произвеждат много електричество, когато изгаряните от тях въглища са скъпи: Пекин контролира цената на електроенергията, така че производителите не могат просто да повишат цените си. Този път следпандемичният бум на суровините и тежките метеорологични условия отново принуждават въглищните електроцентрали да ограничат производството, като същевременно възпрепятстват ВЕЦ-овете.

Но има и ключова разлика: Китай също се бори с това как да отговори на натиска на президента Си Дзинпин за въглероден неутралитет на Китай до 2060 г.

Тази амбициозна цел за най-големия потребител на въглища в света е накарала въглищните мини в страната да произвеждат по-малко, което води до по-високи цени, според Яо Пей, главен стратег на китайската компания Soochow Securities.

Един-два удара за икономиката

Недостигът може да доведе до един-два удара, които да отблъснат крехкото възстановяване на Китай, като същевременно създадат допълнителни проблеми за глобалните вериги за доставки, които вече се борят да се справят със ситуацията.

"Режимът на тока неизбежно ще навреди на икономиката", каза Ян Цин, водещ анализатор на въглерод в Refinitiv. Недостигът на електроенергия може да намали производството почти във всеки сектор на икономиката, включително ключови строителни и производствени отрасли.

Такива предприятия са използвали близо 70% от електричеството в Китай миналата година, според Националното статистическо бюро и са били основни двигатели за възстановяването през 2021 г.

Базираната в Гуангдонг Chengde New Material, един от най-големите производители на неръждаема стомана в страната, заяви в края на миналия месец на клиентите, че ще прекрати дейността си за два дни в седмицата, докато премине нуждата от режим на тока. Компанията очаква обемът на производството да намалее с 20%, или с до 10 000 тона стомана на месец.

„Компаниите не са доволни от това“, каза Клаус Зенкел, председател на Търговската камара на Европейския съюз в Южен Китай. Той каза, че около 80 от компаниите-членове на камарата може да са били засегнати от заповедите на правителството да преустанови дейността си за няколко дни в седмицата, като добави, че и местните производители са принудени да прекратят производството. Някои компании дори започнаха да наемат скъпи дизелови генератори, за да продължат да работят, добави той.

Режимът на тока в ключовата металургична провинция Юнан дори е причинило спад в предлагането на някои видове метали, включително алуминий и калай, според правителствени данни и независими изследвания. Съкращенията на производството и перспективата за пропуснати срокове за доставка в Китай също рискуват да разтегнат и без това тясната световна верига за доставки. Само Гуангдонг е производствена сърцевина, която представлява една четвърт от общата търговия на Китай, включително дрехи, играчки и електроника.

„Режимът може да добави нови закъсненията в изпращането на стоките, които могат да се усетят по целия свят,“ каза Хенинг Глощайн, директор по енергетика, климат и ресурси в Eurasia Group. Добавянето към натиска в случая е, че Гуангдонг вече е видял невероятно натоварените си контейнерни пристанища, задръстени покрай заразата с Covid-19.

Натрупването на пратки може да отнеме месеци и да доведе до недостиг по време на сезона на празнични пазарувания. Това оставя малко място за всякакви допълнителни проблеми, като недостига на ток например.

„Недостигът на електроенергия може да доведе до пренареждане на работния график за местните производители, оспорвайки навременността на доставката [и] следователно останалите вериги за доставки“, каза Лара Донг, старши директор по енергетика и възобновяеми източници в Greater China в IHS Markit.

Голямо търсене и екстремно време

Експертите приписват мащаба на енергийната криза с множество проблеми: от голямото търсене на енергия до екстремното време. Пекинският план за икономическо възстановяване е много въглеродно интензивен, смята Лаури Миливирта, водещ анализатор в Центъра за изследвания на енергетиката и чистия въздух.

През първите пет месеца на годината потреблението на енергия в Южен Китай надвишава нивата преди пандемията - с 21% повече от същия период на 2019 г., според China Southern Power Grid

Въглищата все още участват в генерирането на около 60% от енергийните мощности в страната. Но правителството е предпазливо тази цифра да не се повишава - и така се опитва да намали потреблението на въглища, докато се опитва да постигне целта си Китай да стане неутрален до въглерод до 2060 г.

Ограниченията при използването на въглища обаче съвпаднаха с жаждата за енергия, причинена от икономическо съживяване, заедно с екстремните метеорологични условия. Това причинява нарастващо напрежение между търсенето и предлагането. Изключително горещото време в някои райони доведе до увеличаване на търсенето на енергия, тъй като хората използват повече климатици и хладилници.

Междувременно има огромно напрежение и при производството на енергия. Възобновяемите енергийни източници, като например водноелектрически централи, са затруднени да работят поради сушата. Основният хидроенергиен център, провинция Юнан, например е имал проблеми със задържането на водата в язовирите, припомнят от Myllyvirta. Национална проверка за безопасност преди 100-годишнината на комунистическата партия в четвъртък доведе до временно спиране на въглищни мини в Китай, което изостри напрежението върху доставките на въглища.

Проверката идва след скок на смъртните инциденти с въглища в последно време, а някои случаи са поради незаконна минна дейност.

Китай също се бори да увеличи и доставките на въглища от чужбина. Въглищата са наистина скъпи за внос, сочат данните на Eurasia Group, които казат, че цените са се увеличили повече от два пъти през последната година.

Оттам посочват, че търговското напрежение с Австралия - която през 2019 г. беше отговорна за почти 60% от вноса на въглища в Китай – създава допълнително напрежение.

Beijing imposed trade barriers against Australian coal last year after Canberra called for an independent investigation into the origins of Covid-19. Оттогава Китай внася повече въглища от Индонезия и Южна Африка, за да компенсира дефицита, но това не запълва изцяло получилата се празнина.

„Това остави някои китайски ютилити компании с недостиг на гориво за своите електроцентрали“, каза Глощайн и добави, че е трудно да се получат допълнителни доставки в кратки срокове от места като Индонезия.

Недостигът може да продължи

Недостигът на електроенергия вероятно ще продължи поне през следващите няколко месеца, особено тъй като търсенето остава високо през горещите летни дни. Цин от Refinitiv каза, че има "все още значителни рискове", че Южен и Централен Китай ще трябва да продължат да бъдат с режим на тока, особено ако времето е по-горещо от нормалното.

Правителството има и други възможности. Глощайн предположи, че Китай може да премахне бариерите срещу австралийските въглища, въпреки че "това ще направи Пекин да изглежда доста слаб".

И в крайна сметка може да се наложи властите да помислят за отстъпване на някои климатични цели. Той предположи, че Пекин може да „върне обратно“ електроцентралите, които бяха спрени по-рано тази година, за да ограничи излишното замърсяване.

Цин смята още, че недостигът на енергия вероятно ще бъде проблем "доста често" и за в бъдеще, поне за известно време. Китай изглежда решен да контролира мръсната енергия и се опитва да увеличи използването на възобновяеми източници и да намали използването на изкопаеми горива.

„Въпросът, пред който са изправени електрозахранванията на Китай, е как да се отговори на нарастващите нужди от електрификация и целта за декарбонизация“, обяснява Цин. Той добави, че Китай разработва много възобновяеми енергийни източници, но тези източници все още не са толкова стабилни, колкото тези, които използват изкопаеми горива.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща