В Европа през септември са били продадени повече електрифицирани превозни средства от дизелови такива

Енергетика / Свят
3E news
480
article picture alt description

Изследване на европейския автомобилен пазар, проведено от JATO Dinamic показва, че общият брой на електрифицираните превозни средства, регистрирани през септември тази година (включени са чисто електрически, приставни хибриди, „пълни хибриди“ и „меки хибриди“ ), надхвърля броят на регистрираните дизелови.

Делът на дизеловите коли в продажбите е бил 24,8 %, а на електрифицираните е надхвърлил 25 %.

Това се случва за пръв път и е знаменателно събитие – само преди пет години дизеловите превозни средства са доминирали на европейския пазар. Преди година делът на електрифицираните превозни средства е бил 11 %.

За деветте месеца на настоящата година в Европа продажбата на превозни средства като цяло е спаднала с 29 %, въпреки че през септември е отбелязано известно оживление – ръст с 1,2 % в сравнение със септември 2019 г. Целият този ръст се дължи на електрифицираните автомобили, продажбата на които е нараснала със 139 % (септември и октомври). За пръв път в историята броят на регистрираните електрифицирани автомобили е надхвърлило 300 хиляди за месец.

Следва да се подчертае, че JATO Dinamic в докладът си включва не само електрическите превозни средства, които обикновено включват автомобили, изискващи външно зареждане (BEV – чисти електрически автомобили и PHEV – хибридни), но и така наречените HEV (пълни хибриди ) и MHEV (меки хибриди).

В тези превозни средства електродвигателят се захранва от вграден генератор и се съхранява във вградена батерия. В такава хибридна система цялата електроенергия се генерира в автомобила и външно зареждане е невъзможно. Електрическият мотор с батерия се използва за намаляване на работното натоварване на бензиновия двигател (най-известният пример е Toyota Prius). Така че такива хибридни варианти, които обикновено не са свързани с електрически превозни средства представляват 53 % от продажбите на електрифицираните. Независимо от това, резултатът от „нормалните“ електрически превозни средства също е впечатляващ – над 10 % от продажбите.

Още по темата: https://www.jato.com/in-september-2020-for-the-first-time-in-european-history-registrations-for-electrified-vehicles-overtook-diesel/

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща