Бъдещият износ на газ от Кипър е несигурен, въпреки откритията

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
462
article picture alt description

3rd, 2019, offshore-mag.com

 

Досега проучванията в офшора на южната част на Кипър доказват около 11 tcf от възстановяем газ, според Wood Mackenzie.

Остава да се види, дали откритията могат да бъдат комерсиализирани, каза Робърт Морис, старши анализатор: Caspian and Europe Upstream Oil and Gas.

Кипър няма вътрешен газов пазар, а само е с ограничен потенциал за развитие, посочи той, но има възможности за износ на газ.

Това може да се осъществи чрез инфраструктурата за износ на втечнен природен газ (LNG) в югоизточна Европа. Може да предложи най-ниската цена с най-бързото време за пускане на пазара и потенциално най-добри разходи, свързани с въвеждането на една единица петрол на пазара и приходите от продажбата на всички продукти, произведени от същата единица. Тя се изразява като брутна печалба за барел.

Но наскоро откритите газови находища в Египет, включително гигантското дълбоководно газово поле Zohr, означават, че съоръженията за втечнен природен газ стават все по-натоварени. Което води до извода, че възможно най-рано за значителен свободен капацитет за кипърския газ би могъл да бъде от 2025 г. - нататък, ако успехът на Египет продължи.

Друг вариант е нов проект за LNG. ExxonMobil и Qatar Petroleum, които наскоро доказаха 7 tcf в офшорното откритие на Glaucus в Кипър, са сигнализирали за намерението си да създадат наземно съоръжение за втечнен природен газ.

Въпреки това, те ще се нуждаят от още едно гигантско откритие, за да подхранват LNG съоръжението с два влака с 12-15 tcf от възстановими ресурси.

Третият вариант би могъл да бъде плаващо LNG съоръжение (FLNG), решение с по-малък мащаб, което изисква по-малко газ, отколкото конвенционалните проекти за LNG съоръжения на сушата.

Планираният тръбопровод EastMed, който може да доставя 10 млрд. куб. м годишно от Кипър и Израел за Гърция, Италия и Югоизточна Европа, е другата алтернатива. Но това може да не е конкурентна цена с алтернативни източници на доставки в Южна Европа.

Според Робърт Морис, старши анализатор: Caspian and Europe Upstream Oil and Gas, обемите в откритията на ENI Calypso и Glaucus се нуждаят от укрепване чрез оценка на сондажа, за да се изясни най-добрият път за комерсиализация. ExxonMobil и ENI ще възобновят сондирането през следващата година.

Полето Aphrodite, експлоатирано от Noble Energy, е оценено и по-добре доказано и е на по-добра позиция за достъп до египетските съоръжения за LNG. Но и тук напредъкът зависи от фискалните условия в Договора за разпределение на производството / PSC / за блок 12, за да отговаря на газовия проект. Териториалният спор на Кипър с Турция също може да усложни бъдещите сценарии, както е видно от напрежението, което спря сондажите миналата година след откритието Calypso.

 

Преводът е публикуван в Бюлетин на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща