Брюксел забранява достъпа на беларуски самолети до небето на ЕС

Няколко европейски авиокомпании вече обявявиха, че спират да летят над територията на страната

Икономика / Свят
3E news
691
article picture alt description

Брюксел забранява на беларуски самолети и авиокомпании да осъществяват рейсове до държавите членки, както и изобщо да използват въздушното пространство на ЕС. Такова решение бе взето късно снощи на срещата на върха на евролидерите. Паралелно с това се препоръчва на европейските авиокомпании да се откажат от използването на небето над Беларус. Причина за мярката е принудителното приземяване на самолета на Ryanair в Минск, за да бъде арестуван опозиционен журналист, летял на борда за Вилнюс. Решението обаче още не е влязло в сила. За целта то трябва да бъде одобрено от Съвета на ЕС на ниво министри. Процедурата може да отнеме от няколко дни до седмици.

Междувременно няколко европейски авиокомпани вече обявиха, че спират да летят до или над Беларус. Късно снощи това обяви германският авиогигант Lufthansa. Според разпространеното официално съобщение авиокомпанията спира да използва беларуското въздушно пространство, предаде ТАСС. Малко по-рано на международното летище в Минск имаше инцидент със самолет на Lufthansa. Полет LH1487, който трябваше да отлети за Франкфурт, бе задържан. Според официалното съобщение на летището по електронната поща е постъпил анонимен сигнал за подготвян терористичен акт на борда на самолета. След щателна проверка на пътниците, техния багаж и на самолета не е било намерено нищо подозрително. След което на машината е било позволено да се подготви за полет и да излети.

Още след инцидента с принудително приземения самолет на Ryanair и преди решението на евролидерите, за спиране на използването на беларуското въздушно пространство обяви латвийската авиокомпания Air Baltic. Последва я и WizzAir.

Тази сутрин за спирането на полетите над Беларус съобщиха още от френската Air France и финландската Finnair. От съобщенията им става ясно, че са взели това решение в резултат на препоръката на лидерите на ЕС.



 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща