Британските депутати поискаха Брекзит да се отложи с два месеца

Икономика / Свят
Георги Велев
848
article picture alt description

Британските депутати приеха днес предложение на правителството, предвиждащо отлагане на Брекзит, както и нов вот по споразумението за излизане от Европейския съюз, договорено между Тереза Мей и Брюксел, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. Предложението на правителството бе подкрепено с 402 гласа, а 202 депутати гласуваха против. Гласуването се състоя 15 дни преди предвидената дата за Брекзит, 29 март. Предложението предвижда краткосрочно отлагане, до 30 юни, ако депутатите одобрят до 20 март споразумението за излизане от ЕС на Тереза Мей, което отхвърлиха вече два пъти. Ако текстът бъде отхвърлен отново, отлагането трябва да бъде за по-дълъг период и при това положение ще се наложи британците да участват в евроизборите през май.

Министър-председателката Мей използва заплахата за по-дългосрочно отлагане, за да притисне поддръжниците на Брекзит в Консервативната партия да подкрепят в крайна сметка нейната сделка, отбеляза Ройтерс. Ново гласуване по документа вероятно ще има следващата седмица, когато тези депутати ще трябва да решат дали да одобрят сделка, която не осигурява чисто излизане от ЕС, каквото те искат, или да приемат Брекзит, който може да бъде размит и дори провален от дълго отлагане, добавя агенцията.

Ако Великобритания поиска отлагане на излизането й от Европейския съюз, ще е необходимо лидерите на страните в ЕС единодушно да дадат съгласие, заяви говорител на Европейската комисия, цитиран от ДПА.
 
"Ще трябва страните членки да обсъдят подобно искане, като дадат приоритет на необходимостта да се осигури функциониране на институциите на ЕС и да се преценят причините за такова искане, както и продължителността на евентуалното отлагане", каза говорителят. Той добави, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер поддържа постоянна връзка с всички лидери.
Лидерите на страните в ЕС ще се срещнат в Брюксел на 21 и 11 март. Очаква се тогава те да вземат решение за евентуално отлагане на Брекзит след определената дата 29 март, добавя ДПА.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща