Британските депутати отхвърлиха и второто искане на премиера Борис Джонсън за предсрочни избори

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
138
article picture alt description

Британските депутати отхвърлиха и второто искане на премиера Борис Джонсън за предсрочни парламентарни избори на 15 октомври, съобщава ДПА. За да бъдат свикани избори, правителството се нуждаеше от 434 гласа - две трети от всички депутати, избрани в 650-местната долна камара на парламента.

При гласуването рано тази сутрин само 293 народни представители подкрепиха предложението на правителството, а 46 гласуваха против. Основните опозиционни партии се споразумяха преди вота, че няма да подкрепят Джонсън докато не изпълни нов закон, чиято цел е да отложи Брекзит и да попречи на Обединеното кралство да излезе от ЕС без сделка. (БТА)

Както съобщи Sky News в понеделник, кралицата на Великобритания Елизабет II подписа закон, който отлага излизането на страната от ЕС в случай, че до 31 октомври 2019 г. не бъде подписано споразумение с Брюксел. За подписването на документа от кралица Елизабет II е съобщил говорителят на палатата на лордовете Норман Фаулър.

Според закона, премиерът на страната Борис Джонсън трябва да поиска от ЕС да отложи крайният срок за Brexit за 31 януари 2020 г. Целта на тази мярка е да се избегне т.нар. „твърд“ Brexit – без двустранно споразумение с Брюксел.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща