Бразилия наложи 2-месечна забрана за разчистване на земи с огън

В Парагвай излетя първият финансиран с помощта от Г-7 самолет за борба с пожарите

Икономика / България
Галина Александрова
225
article picture alt description

Бразилия забрани повечето законни форми на използване на огън за разчистване на земи, с цел борба с пожарите, опустошили части от Амазония, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Указът, с който се въвежда забраната със срок 60 дни, беше подписан вчера от президента Жаир Болсонаро след международни критики за неговия подход за справяне с екологичната криза. Двумесечният период съвпада със сухия сезон, когато обикновено се палят пожари.

Указът позволява използването на огън в някои случаи, включително когато това се смята за полезно за растителността и ако огънят бъде запален от местни жители, които се занимават със земеделие, за да се прехранват.

Не е ясно доколко ефективно бразилската държава може да наложи спазването на 60-дневната забрана, отбелязва АП.

В Парагвай междувременно излетя първият самолет за борба с пожарите, опустошаващи Амазония, финансиран с отпуснатата от Г-7 финансова помощ, съобщи Франс прес, цитирайки френското президентство.

Летателният апарат ще бъде използван за борба с пожарите в Парагвай в координация с Чили.

Очакваше се часове по-късно в региона да започнат да излитат и други самолети за борба с пожарите, много от които ще се насочат към тежко засегнатата Боливия.

Първоначалната оценка на нуждите на страните от Амазония показа, че трябва да бъдат наети самолети за борба с пожарите, които да изливат вода в горящите райони. В понеделник Г-7 обяви, че отпуска спешна финансова помощ от 20 милиона долара. Операцията се координира от Чили.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща