БНР: Турция обяви нов сондаж в изключителната икономическа зона на Кипър

Икономика / България
Галина Александрова
288
article picture alt description

Турция започва ново незаконно сондиране край Кипър, което ще продължи до 1 ноември. Новото предизвикателство съвпада със започващия на 1 септември решаващ кръг консултации с ООН за възобновяване на преговорите по Кипърския въпрос. Това предаде за БНР кореспондентът на националното радио в Кипър Бранислава Бобанац.

С навигационен телекс, издаден в четвъртък вечерта, Турция обяви нов сондаж за кораба си „Фатих” в западната част на изключителната икономическа зона на Кипър, която тя смята за свой континентален шелф. Новият район е на около 4 морски мили северозападно от точката на пробиване, където платформата е от 4 май. В нея „Фатих” приключва работата си на 3 септември, но с новия телекс той остава в района от 4 септември до 1 ноември, заедно с три поддържащи кораба и военни сили.

До 30 септември е обявеният засега срок на работа на втория турски сондажен кораб „Явуз”, който пробива в кипърски териториални води край източния бряг на острова.

От 25 август до 31 декември турският сеизмологичен кораб „Барбарос Хайредин паша” извършва проучвания за газ в изключителната икономическа зона на Кипър на юг от острова. Непризнатата от международната общност Севернокипърска турска република претендира, че този район попада в нейната изключителна икономическа зона.

В четвъртък вечерта четвъртият турски кораб, който ще работи в района край Кипър  – изследователският „Оруч Рейс”, пристигна на пристанището в Анталия.

В същото време Турция издаде поредица от навигационни телекси, с които определя райони в близост до „Фатих” на запад от острова за провеждане на военни учения през цялата следваща седмица.

Обявяването на новия турски сондаж е нова провокация в навечерието на започващия критичен етап в усилията за възобновяване на преговорите по Кипърския въпрос. В неделя, 1 септември, специалният пратеник на генералния секретар на ООН Джейн Хол Лют ще се срещне в Никозия с лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ в опит да се финализира техническото задание за преговорите. От положителния резултат от разговорите й зависи и предстоящата среща на двамата кипърски лидери с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в Ню Йорк в края на септември.

Заради незаконните действия на Турция и предизвикваното от нея нарастващо напрежение Кипър поиска регионът на Източното Средиземноморие да бъде включен като „област на интерес” за присъствието на военно-морски сили на Европейския съюз в него.

Предложението бе направено от министъра на отбраната на страната Саввас Ангелидис вчера на проведената в Хелзинки неформална среща на министрите на отбраната от ЕС. Според министъра трябва да се засилят действията за прилагане на клаузата за солидарност в случаите, когато една държава-членка се нуждае от помощта на другите държави. Той заяви, че има положителен отговор от Гърция и от други страни-членки. Франция, чийто енергиен гигант „Тотал” работи в офшорната зона на Кипър, също е повдигнала въпроса за Източното Средиземноморие, каза Ангелидис.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща