Блинкен и Лавров може да обсъдят „Северен поток 2“

Енергетика / Свят
3E news
847
article picture alt description

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен на среща с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров „Северен поток 2“, както и постигането на по-стабилни отношения между двете страни, е заявил високопоставен служител на Държавния департамент, цитиран от руски медии.

По-рано представителят на Държавния департамент е заявил, че на предстоящата среща през следващата седмица в Рейкявик, Блинкен и Лавров ще се опитат да очертаят по-стабилни и предсказуеми двустранни отношения.

„Както знаете от първия работен ден на администрацията дадохме ясно да се разбере, че се стремим към по-стабилни и предсказуеми отношения с Русия“, е заявил той, обръщайки внимание на постигнатото досега. „Не се стремим към ескалация, стремим се към по-предсказуеми, по-стабилни отношения. Мисля, че има области, в които може да обсъдим ситуацията с министъра на външните работи Лавров“, цитират от Държавния департамент думите на служителя.

Той е отбелязал, че темата за „Северен поток 2“ може да бъде поставена на срещата с Блинкен в Дания и по-късно в Рейкявик. „Както знаете, част от „Северен поток 2“ минава през територията на външната зона на Дания. Аз смятам, че тази (тема) може да бъде поставена. Имам предвид, мисля че нашата позиция е много ясна… Смятам, че тя може да бъде повдигната на двустранната среща. Мисля, че това се отнася и по отношение на Лавров“, е заявил той.

„Ние, както и Конгресът много ясно заявихме виждането си за „Северен поток 2“ – това е руски стратегически проект, който подкопава европейската сигурност, европейската енергийна безопасност. Така че ще видим дали това ще се обсъжда“, е заявил още той.

Държавният секретар на САЩ от 16 до 20 май е на обиколка в Северна Европа и ще посети Дания, Исландия и Гренландия. В Исландия на 19-20 май Блинкен ще вземе участие в поредната министерска среща на Арктическия съвет. Държавният департамент засега не съобщава датата на предстоящата среща с Лавров, а подробности се очаква да станат ясно по-късно.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща