Близо 156 млрд. евро струва на Франция шумовото замърсяване на година

Над 2/3 от вредите причинява транспортът, следват съседите и работното място

Климат / Свят
3E news
622
article picture alt description

По близо 156 млрд. евро годишно струва на Франция шумовото замърсяване. На толкова се изчислява икономическата и социална цена от него според местната Агенция по околната среда и управление на енергията (Ademe) и Националния съвет по шума. Основната причина за това е транспорта. На шумовото замърсяване от него се изчислява на над 2/3 или по-точно 68.4% от разходите, причинени от шума. Сумата е 106.4 млрд. евро, като половината от нея е следствие от бръмченето на превозните средства по пътищата, предаде БТА, цитирайки радио „Франс Енфо“.

На второ място след транспорта се нареждат вредите от съседския шум - строежи, заведения в близост до дома, шумни съседи. Те струват 26.3 млрд. евро годишно на френската държава.
Следват вредите от шумната обстановка на работното място, която струва 21 млрд. евро на година на цялото френско общество.

Проучването на двете институции отчита и оценява колко излизат разходите, породени от шума в краткосрочен и дългосрочен аспект по отношение на здравеопазването, професионалните заболявания, намалените очаквания за продължителност на живота, както и в по-широки икономически мащаби, що се отнася до обезценяването на недвижимите имоти и намаляването на производителността на труда.

Освен това проучването показва, че в рамките на последните 5 години сумата се е увеличила близо 3 пъти. През 2016 г. икономическата и социална цена на шума във Франция е била 57 млрд. евро, отбеляза пред радио „Франс Енфо“ председателят на Националния съвет по шума Лориан Роси. Тя уточни обаче, че тогава при изчисленията не са взети предвид вредите от шума от строежите, но в същото време посочи, че днес все повече французи са изложени на вредното влияние на шума.
През 2018 г. Световната здравна организация (СЗО) обяви шума за втория екологичен фактор, причина за най-много вреди в Европа, след замърсяването. Всеки пети европеец е изложен хронично на вредни за здравето шумови нива.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща