Берлин прие закон за задължителното използване на слънчева енергия

Енергетика / Свят
3E news
1505
article picture alt description

Берлинският сенат одобри на 2 март проектът за местен закон за слънчевата енергия. По-рано, на 18 февруари той бе одобрен от Съвет на ръководителите на общини. Сега законопроектът ще бъде внесен в Камарата на представителите за обсъждане и окончателно одобрение.

Берлин иска по-ефективно използване на големият слънчев потенциал, за осигуряване на 25 процента от потребностите на столицата от електроенергия с помощта на слънчевата енергия не по-късно от 2050 година.

Тази цел е формулирана в Плана за действие за развитие на слънчевата енергия в столицата на Германия "Masterplan Solarcity", одобрен миналата година. Изчислено е, че за постигането на тази цел ще са необходими 4,4 GW слънчеви централи.

Законът предвижда фотоволтаични инсталации за производство да бъдат инсталирани на покривите на нови сгради, както и на съществуващи такива, чийто покриви подлежат на реконструкция. Изискванията се отнасят за покриви с площ над 50 метра.

Най-малко 30% от общата покривна площ на новите сгради и поне 30% от нетната (нетна) покривна площ на съществуващите сгради трябва да бъдат разпределени за слънчеви централи. За съществуващите сгради обаче инсталираната мощност не трябва да надвишава три киловата за жилищни сгради с максимум два апартамента и шест киловата за жилищни сгради с повече от два апартамента, както и нежилищни сгради. Това ще гарантира, че на покрива остават възможности и за други приложения. Големите зелени покриви също могат лесно да се комбинират с фотоволтаични системи, се казва в изявлението.

Соларният закон предвижда изключения, например ако покривът е обърнат на север, или ако технически е невъзможно да се инсталира система. Вместо фотоволтаични инсталации, покривни слънчеви топлинни системи или фасадни фотоволтаични системи също могат да бъдат изградени на покрива. Ако задължението за инсталиране на слънчева система води до „ненужни затруднения, поради специални обстоятелства“, може да се приложи освобождаване.

Законът ще започне да действа от 1 януари 2023 година.

Още по темата: https://www.berlin.de/rbmskzl/aktuelles/pressemitteilungen/2021/pressemitteilung.1058907.php

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща