Берлин не изключва нови санкции на САЩ срещу Северен поток 2

Енергетика / Свят
3E news
460
article picture alt description

Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас не изключва нови американски санкции срещу газопровода „Северен поток 2“, съобщава агенция Bloomberg.

„Не съм казал, че повече нищо няма да има“, е казал министърът в отговор на въпрос дали темата за санкции срещу газопровода е затворена.

По думите на Маас, както демократите, така и републиканците са настроени по отношение на „Северен поток 2“ не много позитивно. В същото време, както отбелязва агенцията, според мнението на външния министър на Германия, дискусиите през последните седмици дават надежда за постигане на решения през близките месеци.

„Така че тази тема ни винаги да става предмет на конфликт във взаимодействието между Германия и САЩ, което иначе е прекрасно“, е казал Маас.

Междувременно заместникът в германския Бундестаг Валдемар Герд („Алтернатива за Германия“) нарече предложението на украинската страна „за размяна“ пускането на газопровода „Северен поток 2“ за Крим като глупост.

По-рано украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че условието за пускането на газопровода "Северен поток 2" трябва да бъде " изваждане от окупацията на украински територии и енергийната сигурност на Украйна". На страницата си в Twitter той отбелязва, че е повдигнал този въпрос на преговорите в Берлин.

„Каква пълна глупост, честна дума. Всеки път, когато украинските политици се опитват да надделеят един друг в усърдието си, за да угодят на чуждестранни и западни спонсори. Това предложение няма търговско, юридическо, юридическо или морално значение. Предложението за размяна на Крим за газ е завършено абсурден и чист популизъм “, казва Герд пред РИА Новости.

По думите му, „Северен поток 2“ е необходим на Германия повече отколкото на Русия.

„Русия може да изпраща газ за Китай и спокойно да продължи да съществува. Германия ще постави цялата си индустрия на колене, ако премине изцяло на скъп и мръсен американски газ. Конкурентоспособността ще падне до такова ниво, че на индустрията ще й се наложи да напусне страната, търсейки други по-изгодни места за производство, или ще обяви несъстоятелност, което ще доведе до социален колапс“, е заявил още депутатът.

Според него украинските управляващи се нуждаят от Крим като територия, но не се интересуват от местното население.

Газопроводът „Северен поток 2“ предвижда изграждането на две тръби от газопровод с капацитет от 55 млрд. куб м газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща