Батериите в ЕС трябва да са високоефективни и безопасни през целия си жизнен цикъл

Енергетика / Свят
3E news
807
article picture alt description

ЕК предлага да се модернизира законодателството на ЕС в областта на батериите, като представя първата си инициатива сред действията, обявени в новия плана за действие за кръгова икономика. Батерии, които са по-устойчиви през целия си жизнен цикъл, са от ключово значение за целите на Европейския зелен пакт и способстват за амбицията за нулево замърсяване, заложена в този пакт. Те спомагат за устойчива конкурентоспособност и са необходими за екологосъобразен транспорт и чиста енергия, както и за постигане на неутралност по отношение на климата до 2050 г. Предложението разглежда социалните, икономическите и екологичните въпроси, свързани с всички видове електрически батерии.

Батериите, пускани на пазара на ЕС, следва да придобият устойчиво развитие и да станат високоефективни и безопасни през целия си жизнен цикъл. Това означава батерии, произвеждани с възможно най-ниско въздействие върху околната среда, като се използват материали, получени при пълно зачитане на правата на човека, както и на социалните и екологичните стандарти. Батериите трябва да бъдат дълготрайни и безопасни, а в края на експлоатационния им срок тяхното предназначение следва да бъде променено, те да бъдат обект на вторично производство или да бъдат рециклирани, връщайки ценни материали в икономиката.

Насърчаване на конкурентоспособна устойчивост в Европа

Комисията предлага задължителни изисквания за всички електрически батерии (т.е. промишлени, автомобилни, за електрически превозни средства и преносими), пускани на пазара на ЕС. Изисквания като използване на отговорно набавяни материали с ограничено използване на опасни вещества, минимално изисквано съдържание на рециклирани материали, въглероден отпечатък, показатели, дълготрайност и етикетиране, както и постигането на целевите стойности за събиране и рециклиране са от основно значение за развиването на по-устойчив и конкурентоспособен отрасъл на батериите в цяла Европа и по света.

Осигуряването на правна сигурност ще спомогне допълнително за отключването на широкомащабни инвестиции и за увеличаване на производствените мощности за иновативни и устойчиво развивани акумулаторни батерии в Европа и извън нея с цел да се отговори на бързо разрастващия се пазар.

Свеждане до минимум на въздействието на батериите върху околната среда

Мерките, които Комисията предлага, ще улеснят постигането на неутралност по отношение на климата до 2050 г. По-добрите и по-ефективни акумулаторни батерии ще имат ключов принос за електрификацията на автомобилния транспорт, което значително ще намали емисиите му, ще увеличи навлизането на електрически превозни средства и ще улесни нарастването на дела на възобновяемите източници в енергийния микс на ЕС.

С настоящото предложение Комисията има за цел също така да стимулира кръговата икономика на веригите за създаване на стойност в сектора на батериите и да насърчи по-ефективното използване на ресурсите с цел свеждане до минимум на въздействието на батериите върху околната среда. От 1 юли 2024 г. на пазара могат да бъдат пускани само презаредими промишлени батерии и презаредими батерии за електрически превозни средства, за които е налице декларация за въглеродния отпечатък.

За да се затвори кръгът и да се задържат ценните материали, използвани в батериите, възможно най-дълго в европейската икономика, Комисията предлага да се установят нови изисквания и цели относно съдържанието на рециклирани материали и събирането, обработването и рециклирането на батериите в края на експлоатационния им срок. По този начин ще се гарантира, че промишлените, автомобилните и батериите за електрически превозни средства няма да бъдат изгубени за икономиката след полезния им срок на експлоатация.

За да се подобри значително събирането и рециклирането на преносими батерии, настоящата степен на събиране от 45 % следва да нарасне на 65 % през 2025 г. и на 70 % през 2030 г., така че материалите от батериите, които използваме у дома, да не бъдат изгубени за икономиката. Другите батерии — промишлени, автомобилни или такива за електрически превозни средства — трябва да се събират изцяло. Всички събрани батерии трябва да бъдат рециклирани и да се постигнат високи нива на повторно извличане, по-специално на ценни материали като кобалт, литий, никел и олово.

Предложеният регламент определя рамка, която ще улесни промяната на предназначението на акумулаторните батерии от електрически превозни средства, така че те да могат да имат втори експлоатационен срок, например в системи за акумулиране на енергия със стационарни батерии, или да бъдат интегрирани в електроенергийните мрежи като енергийни ресурси.

Използването на нови информационни технологии , по-специално паспортът на батерията и взаимосвързаното пространство за данни, ще бъде от ключово значение за безопасния обмен на данни, повишаването на прозрачността на пазара на батерии и проследимостта на големите батерии през целия им жизнен цикъл. То ще даде възможност на производителите да разработват иновативни продукти и услуги като част от двойния екологичен и цифров преход.

С новите си стандарти за устойчиво развитие на батериите Комисията също така ще насърчи в световен мащаб екологичния преход и ще създаде план за по-нататъшни инициативи в рамките на своята политика за устойчиво развивани изделия.

Членовете на колегиума изразиха следните становища:

Изпълнителният заместник-председател за Европейския зелен пакт Франс Тимерманс заяви: „Чистата енергия е ключът към Европейския зелен пакт, но все по-голямата ни зависимост от електрическите батерии, например в транспорта, не трябва да вреди на околната среда. Новият регламент за батериите ще спомогне за намаляване на екологичното и социалното въздействие на всички батерии през целия им жизнен цикъл. Днешното предложение позволява на ЕС да увеличи използването и производството на батерии по безопасен, кръгов и здравословен начин“. 

Заместник-председателят на Комисията, отговарящ за междуинституционалните отношения, Марош Шефчович заяви: „Комисията предлага нова, съобразена с бъдещето регулаторна рамка за батериите, за да гарантира, че до пазара на ЕС ще достигат само най-екологосъобразните, най-ефективните и най-безопасните батерии. Тази амбициозна рамка за прозрачно и етично снабдяване със суровини, за въглеродния отпечатък на батериите и за рециклирането е съществен елемент за постигане на отворена стратегическа автономност в този сектор от критично значение и за ускоряване на работата ни в рамките на Европейския алианс за акумулаторните батерии.“

Комисарят по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс заяви:„С това новаторско предложение на ЕС за устойчиво развивани електрически батерии даваме първия голям тласък към кръгова икономика в рамките на новия ни план за действие за кръгова икономика. Батериите са от основно значение за ключови сектори на нашата икономика и общество като мобилността, енергетиката и далекосъобщенията. Този ориентиран към бъдещето законодателен инструментариум ще повиши устойчивостта на развитието на батериите на всеки етап от техния жизнен цикъл. Батериите са пълни с ценни материали и искаме да гарантираме, че няма да има батерия, загубена като отпадък. Устойчивото развитие на батериите трябва да напредва успоредно с нарастващия им брой на пазара на ЕС. “

Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон заяви: „ Европа трябва да увеличи стратегическите си възможности в областта на новите и базови технологии, като например електрическите батерии, които са от съществено значение за промишлената ни конкурентоспособност, и да изпълни амбициите ни в областта на екологията. С инвестиции и подходящи политически стимули, включително днешното предложение за нова регулаторна рамка, помагаме за създаването на цялата верига за създаване на стойност в сектора на електрическите батерии в ЕС: от суровините и химикалите, през електрическата мобилност, до крайното рециклиране.“  

Контекст

От 2006 г. насам батериите и отпадъците от батерии се регулират на равнището на ЕС съгласно Директивата за батериите (2006/66/ЕО) . Модернизирането на рамката е необходимо поради променените социално-икономически условия, технологичното развитие, пазарите и приложенията на електрически батерии.

Търсенето на батерии нараства бързо и се очаква да нарасне 14 пъти до 2030 г. Това се дължи най-вече на електрическия транспорт, който превръща този пазар във все по-стратегически пазар на световно равнище. Такова експоненциално глобално нарастване на търсенето на батерии ще доведе до еквивалентно нарастване на търсенето на суровини, а оттам и до необходимостта от свеждане до минимум на въздействието им върху околната среда.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща