Байдън: Спиране на строителството на „Северен поток 2“ е невъзможно

Полша и Украйна заявяват, че продължават борбата си срещу пуска на газопровода

Енергетика / Свят
3E news
1811
article picture alt description

Президентът на САЩ Джо Байдън е заявил, че спиране на строителството на газопровода „Северен поток 2“ е невъзможно.

По-рано Германия и САЩ постигнаха споразумение, в което се посочват мерки за подкрепа на Украйна, европейската енергийна сигурност и общите цели защита на климата. В  него са формулирани редица условия за работата на газопровода „Северен поток 2“. В частност Германия се задължава за налагане на санкции по отношение на Русия, в случай на използване на енергията като оръжие срещу европейските страни. 

„По повод „Северен поток 2“, той (Байдън) каза, че (газопроводът) е „завършен до 99 %“ и нищо не може да го спре. Той заяви също, че има „задължение“ от Германия да реагира на действията на Русия, ако това е необходимо“, цитират Байдън от пресслужбата на Белия дом. 

Между другото посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов, цитиран от руските агенции оценява тона на споразумението като „враждебен“ и в противоречие на духа на преговорите между президентите на Русия и САЩ в Женева по-рано тази година. 

„Документът предизвиква сериозни въпроси и дори неразбиране отчасти по отношение на политическите нападки срещу Русия. Враждебната тоналност по отношение на нашата страна противоречи в основата си на духа на преговорите на двамата президенти на 16 юни в Женева“, е заявил Антонов за Прайм на молба да коментира американско-германските договорености.

Русия не използва енергийните ресурси като инструмент за натиск, а изявленията за „злонамерени“ стъпки на Москва и заплахи по адрес на нея са безпочвени и безполезни, е заявил още той.  Посланикът е добавил, че Москва е потвърдила статута си на надежден партньор в областта на доставката на енергийни ресурси. 
По-рано, когато стана ясно за постигането на споразумение, Украйна и Полша пък заявиха, че смятат да продължат борбата си срещу „Северен поток 2“. 

„Украйна и Полша ще работят заедно със съюзниците си за противопоставяне на пуска на „Северен поток 2“, докато не бъдат разработени решения за преодоляване на кризата по отношение на сигурността, както и подкрепата на страните в стремежът им да станат членове на западните демократични институции, на минимизирането на заплахите за мира и енергийната сигурност“,  се казва в съответно изявление на външните министри на двете държави Дмитрий Кулеба и Збигнев Рау, публикувано на уеб сайта на Министерство на външните работи на Украйна. 

Припомняме, че в текста на споразумението, основните точки, на което станаха ясни преди ден бе ясно посочено също, че Германия, освен всичко друго ще организира и така нареченият „зелен фонд“ за подкрепа на енергийната сигурност на Украйна. Той ще бъде на стойност 8 милиарда долара.  Освен тази съществена помощ, Украйна ще получи гаранции и за транзита на газ през страната 10 години след изтичане на настоящото споразумение през 2024 година, според представител на Белия дом, цитиран от международните агенции. По думите на германския канцлер страната първоначално ще даде 150 млн. долара за тази цел, а в допълнение са предвидени и 60 млн. евро за осигуряване на енергийната сигурност на страната, в това число и киберсигурността на енергийните системи и модернизацията им. 

Както е ясно, германската страна поема тези ангажименти в един много тежък момент за страната, която пострада от тежки наводнения, при която загинаха над 150 души и бе разрушена инфраструктура за милиарди и която ще трябва да се възстановява поне осем години. 

Междувременно от публикувано съобщение на сайта на Белия дом става ясно, че президентът на Украйна Володимир Зеленски ще бъде на официално посещение в Белия дом на 30 август. 

Споразумението между САЩ и Германия за газопровода „Северен поток 2“ предизвиква противоречия, става ясно от реакциите на Полша и Украйна. Обида се усеща и от руската страна. Вероятно и в бъдеще между различните страни ще останат резерви. Това става ясно от изтеклите коментари до този момент, а те все още са в началото. От една страна стоят гаранциите на немската и американската страна, от друга несъгласието на полската и украинската, а по средата остава Русия с наранена гордост и със заплахата винаги срещу нея по най-малък повод да бъдат обявени санкции, сочат на този етап данните. 

Сделката за „Северен поток 2“ може да стане ясна още днес

Путин и Меркел са изразили удовлетворение от скорошното завършване на „Северен поток 2“
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща