Атина и Кайро обмислят промяна на маршрута на тръбопровода EastMed

Енергетика / Свят
Георги Велев
6767
article picture alt description

Гърция и Египет обсъждат възможността за промяна на трасето на газопровода East-Med, за да се справят с техническите трудности на проекта. Така ще могат да се преодолеят и въпросите за неговата икономическа жизнеспособност, съобщава гръцкото списание To Vima.

През януари 2020 г. Кипър, Гърция и Израел подписаха в Атина споразумение за изграждането на тръбата от Източното Средиземноморие, което се счита за проект от общ интерес на енергийната инфраструктура в Европа. Целта му е да пренася между 9 и 12 милиарда кубически метра годишно природен газ, които ще се добива от морските газовите полета между Израел и Кипър до Гърция, а след това към Италия и други страни от Югоизточна Европа.

Според гръцкото списание To Vima президентът на Египет Абдел Фатах Ал-Сиси е представил на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис алтернативна идея. Идеята е тръбопроводът ще започва отново от израелското газово находище Левиатан и вместо да отиде до Кипър по газопроводи по дъното на Средиземно море, той да се насочи към Египет по суша и след това да се тръгне към остров Крит, преминавайки през района на гръцко-египетската изключителна икономическа зона. След това корабите с втечнен природен газ (LNG) ще могат да транспортират газа до Александруполис или друга точка из Европа като крайна дестинация.

Заобикаляне на Кипър?

Промените в проекта очевидно са за сметка на Кипър, а разделянето на острова дава възможност на Турция да развие своите интереси. Гръцкото издание съобщава, че Никозия е била предпазлива по отношение на подобен сценарий, като се има предвид, че може да загуби преференциален лост при сложната геополитическа шахматна дъска в Източното Средиземноморие.

Турция е раздразнена от сделката EastMed, тъй като Анкара е изключена от преговорите по проекта. „Всеки проект, пренебрегващ Турция, която има най-дългата брегова линия в Източното Средиземноморие и кипърските турци, които имат равни права върху природните ресурси на остров Кипър, не може да успее. Обръщаме този факт още веднъж на вниманието на международната общност “, заявиха преди година от Министерството на външните работи на Турция.

Дискусията за икономическата жизнеспособност на тръбопровода EastMed зае централно място в дискусията още от самото начало на идеята. След подписването на сделката между Израел, Гърция и Кипър, говорител на ЕС заяви пред EURACTIV, че Брюксел приветства идеята, но отбелязва, че тръбопроводът трябва да се разглежда като „един вариант“ за извършване на доставките на газ от EastMed за ЕС заедно с доставката му до Европа с танкери под формата на LNG.

„Важно е да се проучат допълнително разходите и ползите от двата основни варианта“, каза служителят на ЕС сега пред изданието. Представителят на ЕС добави, че досега Европейската Комисията не се е „подписала“ за тръбопровода, а само за проучване, изследващо допълнително неговата осъществимост.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща