Американският президент Доналд Тръмп се кани да обяви извънредно положение

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
520
article picture alt description

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че ще обяви „национално извънредно положение”, за да получи финансиране за построяването на стената край границата с Мексико.


Белият дом съобщи, че държавният глава ще подпише законопроекта за бюджета, който ще предотврати спирането на работата на федералното правителството, но осигурява само 1,375 милиарда долара за стената - далеч от 5,7 милиарда долара, искани от Тръмп. Според съобщението, цитирано от международни агенции, Тръмп ще използва правомощията си в изпълнителната власт, за да си осигури желаните средства за стената. Това ще стане в частност чрез обявяване от Тръмп на национално извънредно положение, което ще му позволи да прехвърли средства от други места за изграждане на оставащите мили от стената. Хора от Конгреса допуснаха, че ако президентът обяви извънредно положение, е възможно да използва за построяването й съществуващи средства, предназначени за военно строителство, които са в размер на 21 млрд. долара. Той има право да ги вземе, но по закон те трябва да се използват единствено в помощ на въоръжените сили, казаха те.

Опитът да се изгради съоръжението по този начин обаче ще се изправи пред значителни правни предизвикателства, отбелязват още агенциите. Националният закон за извънредните ситуации позволява на президента да обяви извънредно положение, но само при посочване на конкретна причина. Това дава възможност за използването на стотици неактивни до този момент спешни правомощия, които той ще получи по други закони. Така Тръмп може дори да обяви дори военно положение, да преустанови гражданските свободи, да поиска мобилизация, да конфискува имущество и да ограничи търговията, комуникациите и финансовите трансакции.

Както е известно, Долната камара на Конгреса на САЩ, Камарата на представителите, утвърди тази нощ законопроекта за финансирането на федералните институции.

Камарата на представителите прие законопроекта с 300 срещу 128 гласа. Законопроектът предвижда да бъдат отпуснати над 300 милиарда долара на няколко ведомства и агенции, за да им се осигури финансиране до септември и по този начин да се избегне спиране на работата им. Той предвижда и да се финансира изграждането на нови преградни съоръжения по част от границата с Мексико, но не и да се отпуснат исканите от президента Тръмп 5,7 милиарда долара, за да бъде построена стена по всички непокрити от подобни съоръжения участъци от границата.
По-рано тази нощ законопроектът беше приет и от горната камара на Конгреса, Сената.

Сега той отива за подпис при президента Доналд Тръмп.

Приетият тази нощ от Конгреса законопроект предвижда да се отпусне финансиране за изграждането само на 55 мили нови преградни съоръжения по границата.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща