Ако искаме да спрем експлозията на CO2 цените, трябва да подкрепим декарбонизацията на индустрията

Енергетика / Свят
3E news
833
article picture alt description

Европейската комисия се опита да предаде в петък „послание за спокойствие“ по време на събитие на EURACTIV в четвъртък (2 септември), тъй като цените на CO2 се покачиха за първи път над прага от 60 евро на въглеродния пазар на ЕС. „Мисля, че трябва да запазим спокойствие с пазара от 60 евро“, каза Беатрис Йорди Агире, директор в дирекцията по климата на Европейската комисия, отговаряща за европейските и международните пазари на въглерод.

„Не очакваме, че това ще бъде ситуация, която ще продължи дълго“, каза Йорди Агире пред събитието EURACTIV, посветено на Европейската схема за търговия с емисии (Emissions Trading System- ETS), призовавайки участниците да правят разлика между краткосрочните пазарни условия и дългосрочни тенденции.

Ако искате да възпрете експлозията в цените на въглерода, това, което можете да направите, е да подкрепите индустрията си по пътя на декарбонизацията“, каза Флориан Ротенберг, анализатор на пазара на енергия и въглерод в ICIS, фирма за пазарно разузнаване. Той отхвърли идеята за въвеждане на таван на цените, като каза, че "единственият ефект, който може да има, е, че в крайна сметка не постигате целта за декарбонизация".

„Може да се наложи да помислим повече за компенсаторните мерки. Но има и нарастващ размер на приходите от търгове, за да могат държавите -членки да ги прилагат сами “, предложи той.

Милан Елкербут, изследовател от Центъра за европейски политически изследвания (CEPS), се съгласи, като заяви, че са необходими „отделни механизми“ за справяне с високите цени на въглеродните емисии, вместо да се променя Схемата за търговия с емисии (СТЕ), която изпълнява своята роля, като изпраща ценови сигнал за декарбонизация на икономиката.

Цените на въглерода се повишиха за първи път в понеделник над 60 евро, което постави нов рекорд в СТЕ на ЕС, въглеродния пазар на блока. Това се отрази на цените на електроенергията, които също достигнаха рекордни нива, достигайки 140 евро за MWh при търговия с ден напред в сряда.

Полша и Испания изтъкнаха притесненията относно ескалирането на цените на въглерода твърде бързо, въпрос, който вероятно ще се появи отново в политическия дебат, докато страните от ЕС разглеждат предложената реформа на СТЕ, внесена от Европейската комисия през юли.

„По-високите цени на CO2 означават, че трябва да похарчим милиарди за разходите за спазване на изискванията“, каза Павел Чох, вицепрезидент по корпоративните въпроси в PGE, полската държавна електроенергийна компания. Това очевидно е проблем за компания като PGE, която днес до голяма степен се основава на въглища

"Пазарът работи"

Йорди Агире от Комисията заяви, че високите цени на въглерода са резултат от няколко фактора, включително повишаването на цените на газа и реформата на СТЕ на ЕС, приета преди две години, за да повиши цената на CO2 и да насърчи компаниите да намалят емисиите. „Вярно е, че сега сме в контекста на високите цени на газа“, призна тя, като каза, че това е само краткосрочно и вероятно свързано с „геополитическа ситуация“, свързана с газопровода „Северен поток“. В нашата оценка на въздействието работихме с цени между 50 и 80 евро, каза тя.

„Пазарът работи и изпраща силен сигнал за декарбонизация“, добави Йорди Агире, посочвайки „инвестиционни механизми и други инструменти“, с които разполагат държавите -членки на ЕС, за да се справят с високите цени на въглерода и „да стимулират декарбонизацията по подходящ начин“.

Анализаторите се съгласиха, като казаха, че въглеродният пазар на ЕС подава подходящ ценови сигнал за декарбонизация на икономиката.

Франс Тимерманс, ръководител на ЕС по климата, също предупреди, че няма нужда от намеса на пазара в отговор на високите цени. „Това абсолютно би подкопало доверието в системата за търговия с емисии“, каза той по -рано тази година, когато цените на въглерода се повишиха за първи път над 50 евро.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща