Азербайджанската SOCAR е придобила нови 708,5 км газопроводи в Грузия

Климат / България
Маринела Арабаджиева
514
article picture alt description

Операторът на газопроводната мрежа в Грузия, дъщерното предприятие на Държавната петролна компания на Азербайджан SOCAR Georgia Gas е увеличила дължината на газопроводите си в съседната страна. Компанията е придобила допълнително 708,5 километра газопроводи.

Както съобщава азербайджанското издание Trend, позовавайки се на правителството на Грузия, стойността на сделката е 24,2 млн.лари. Сумата трябва да бъде платена напълно в разстояние на 18 години.

Според съобщението на правителството газопроводната мрежа обхваща над 20 общини в страната.

През януари тази година SOCAR Georgia Gas в рамките на осъществяване на проект за газоразпределение на  територията на Грузия придоби газоразпределителната компания „Телавгаз“, осъществяваща дистрибуция на природен газ в Телавския район на Грузия.
През миналото лято дъщерната компания на SOCAR под формата на пряка сделка за 21,3 млн лари или 9,5 млн. долара по тогавашния курс получи собственост върху газопроводи в редица райони на Грузия с обща дължина от 594 километра.

SOCAR е основен доставчик в Грузия както на природен газ, така и на нефт и нефтопродукти. Дъщерните компании на азербайджанската държавна компания извършват дейности по разширението и модернизацията на газоразпределителните системи в страната, развитието на мрежата от бензиностанции под марката на SOCAR, а също така и притежават петролен терминал в грузинското пристанище Кулеви, чрез който се осъществява превоз на азербайджански петрол и нефтопродукти за световните пазари.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща