Австрия затвори последната си въглищна централа

Енергетика / Свят
3E news
1312
article picture alt description

Австрия затвори днес по план последната си топлоелектроцентрала на въглища - символичен етап за страната, която си е поставила за цел да произвежда до 2030 година 100% електроенергия от възобновяеми източници. Топлоцентралата в южния град Мелах захранваше от 1980-те години топлофикационната мрежа в съседния град Грац, предаде БНТ.

Операторът на централата, групата „Фербунд“ (Verbund), основен доставчик на електроенергия в страната, приветства края на "ерата на производство на електричество от въглища в Австрия". Министърката на околната среда, енергията, мобилността, иновациите и технологиите Леоноре Гевеслер също приветства новия етап към постепенен отказ от изкопаеми горива.

Другите ТЕЦ в страната бяха затворени през последните 15 години.

Делът на централата в Мелах в енергетиката на Австрия беше несъществен, тъй като три четвърти от произвежданото в страната електричество е от възобновяеми енергии, главно от вода и биомаса.

Коалицията от консерватори и зелени иска да постигне до 2030 година производство на 100 процента електричество от възобновяеми източници - цел вписана в климатичния план и на предишните правителства.

Управляващата коалиция си постави още по-амбициозната цел за въглеродно неутрална икономика до 2040 година - десет години по-рано, отколкото европейската цел. Дотогава всички енергии трябва да бъдат възобновяеми спрямо 33 процента в момента.

Австрия използва около 67 на сто изкопаеми горива, главно внос от чужбина (въглища 8,3 на сто, петрол 35,6 на сто и природен газ 22,4 на сто).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща