WWF: Ново проучване показва, че 87 % от европейците настояват загубата на гори да спре

Климат / Свят
Маринела Арабаджиева
683
article picture alt description

Според публикувано на 21 май проучване на YouGov, преобладаващото мнозинство от европейците искат нови закони, които да гарантират, че храната, която ядат, и продуктите, които купуват, не водят до обезлесяване в световен мащаб. Проучването е проведено в във 25 страни от Европейския съюз, включително и в България и е поръчано от Агенцията за екологични проучвания, Fern, Greenpeace и WWF.

Осемдесет и седем процента от анкетираните в 25 страни от ЕС са съгласни, че законодателството е необходимо за защита на горите. Деветдесет и един процента също така заявяват, че са загрижени за горите и са съгласни, че обезлесяването е вредно за хората и за дивата природа.

От името на неправителствените организации, Хана Моуат заяви: "Европейците са казали много ясно: те разбират ужасните последици от обезлесяването и не искат да бъдат съучастници в тази трагедия. Те не искат да купуват млечни продукти, пържоли или закуски, които са опетнени от унищожаването на горите. Те искат нови закони, които да гарантират, че простият акт на пазаруване вече не означава ходене по етично въже".

Проучването също така заключава, че мнозинството от гражданите на ЕС смятат, че нито техните национални правителства (66%), нито ЕС (61%) правят достатъчно за справяне с обезлесяването.

Изследването е публикувано в момент, когато Европейската комисия, председателствана от Жан Клод Юнкер до ноември 2019 г., трябва да разкрие плановете си за засилване на действията на ЕС срещу обезлесяването. Остава обаче неясно дали те ще включват предложения за нови закони.

"Комисията на Юнкер би трябвало да даде своя принос, като предложи широкообхватни законодателни мерки за спиране на обезлесяването до 2020 г., за да изпълни международните ангажименти на ЕС и да отговори на призивите на своите граждани", казва Анке Шулмайстер-Олденхоув от европейския офис на WWF.

Европейският парламент, правителствата, европейските граждани и НПО призоваха за регулаторни мерки, за да гарантират, че продуктите, пуснати на пазара на ЕС, не са причинили обезлесяване или са нарушили човешките права. Новите закони трябва да гарантират и че финансовият сектор на ЕС няма да улесни обезлесяването по света.

ЕС пое международен ангажимент за спиране на обезлесяването до 2020 г. Въпреки това Евросъюзът остава един от най-големите пазари за селскостопански стоки, като говеждо, палмово масло, соя и какао, чието производство има голямо влияние върху световните гори. Според последни данни селското стопанство като цяло е една от основните причини за унищожаването на естествените гори.

България има специално място на горската карта на ЕС, коментира Нели Дончева, ръководител на практика "Гори" на WWF в България. За разлика от много други места по света, тук не говорим за обезлесяване. Това се дължи на дългосрочната традиция в устойчиво управление на горите, подкрепено от развитие на лесовъдската наука у нас. Опазената природа обаче освен голяма привилегия, е и голяма отговорност, подчертава Дончева. За да не загубим ценните гори,  които имаме, от WWF България активно работим за подобряване на горското законодателство, за повишаване на площта на устойчиво управлявани гори с въвеждане на най-успешния световен горски стандарт FSC, за ограничаване на мащабния незаконен дърводобив и за опазване на "островите на биоразнообразието" - старите гори, казва още Дончева.

 

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща