Wood Mackenzie прогнозира 1 трлн. долара инвестиции във ВЕИ в Азия до 2030 г.

Енергетика / Свят
3E news
1808
article picture alt description

Вятърът и слънчевата енергия могат да привлекат повече инвестиции от всеки друг източник на електроенергия в Азиатско-Тихоокеанския регион през следващото десетилетие, тъй като двете технологии стават конкурентноспособни с въглищата до 2030 г., според нов анализ на консултантската компания Wood Mackenzie.

Експертите вярват, че енергийният сектор в региона може да привлече инвестиции на стойност 1,5 трилиона долара до 2030 г. Оттам прогнозират, че вятърът и слънчевата енергия ще представляват 66% от тези инвестиции (1 трилион долара), като изкопаемите горива - основно въглищата и природният газ - поемат останалите 500 милиарда евро.

Анализаторите прогнозират, че повече от 170 GW нови мощности ще се добавят всяка година до 2030 г.

Старшият анализатор Ришаб Шреста обясни: „Традиционно енергийната сигурност и наличието на евтини въглища са ключови двигатели на въглищните инвестиции в Азия. Инвестиционните настроения към въглищата обаче отслабват, тъй като икономиките се стремят към по-устойчиво и по-екологично бъдеще. "

Докато Wood Mackenzie вярват, че вятърната и слънчевата енергия ще бъдат конкурентни с въглища до 2030 г. – това вече се случва на много други пазари по света.

Анализаторите прогнозират, че общият дял на производството на вятър и слънчева енергия в Азиатско-Тихоокеанския регион ще се удвои до 17% през 2030 г., като над 50 регионални пазара от 81-те модели ще надхвърлят 10% дял на ВЕИ.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща