Wood Mackenzie. Китай през 2022 г. ще изпревари Япония по внос на LNG

Климат / България
Маринела Арабаджиева
331
article picture alt description

Китай може да измести Япония от позицията на най-голям вносител на втечнен природен газ (LNG) в света през 2022 г. , прогнозира консултантската компания Wood Mackenzie.

Китай през 2017 г. е изпреварил по ниво на внос на LNG Южна Корея, излизайки по този показател на второ място. Общо по внос на газ – тръбопроводен и втечнен природен газ според данните за 2018 г. Китай се нарежда на първо място в света.

От Wood Mackenzie са изчислили, че през 2022 г. японският нос ще спадне по отношение на 2018 г. с 12 % - до 72,8 млн. тона годишно, а покупките на Китай ще се увеличат с 37,5 % - до 74,1 млн. тона.

Въпреки че японският внос ще спадне, според Wood Mackenzie той все пак ще остане висок – над 70 млн. тона годишно за 2020-те години. Япония ще остане втора по внос на LNG поне до 2040 г., като търсенето ще е над 60 млн. тона годишно. Намаляването на вноса ще се дължи основно на конкуренцията от страна на въглищата, атомната енергетика и възобновяемите източници на енергия (ВЕИ), както и на бавния икономически ръст.

Противно на много други енергийни пазара, Япония, както и преди дава приоритет на строителството на нови въглищни централи. Мненията по отношение на централите на въглища в страната се различават значително, тъй като целите на енергийната политика са в противоречие с общественото мнение и инвестиционните дейности. Независимо от устойчиво ниските цени на LNG японската енергетика не бърза да преминава от въглища на газ. Страната има големи дългосрочни договори с доставчици от САЩ и Австралия и цената на газа за японските енергетици остава над цената на въглищата.
По отношение на производството на ядрена енергия,  Япония е възобновила само през 2018 г. пет централи. Следващо възобновяване е очаква през средата на 2020 г. и 2021 г. , което ще доведе до по-нататъшно понижение на търсенето на LN

Независимо от загубата на първото място по количество на LNG, японските клиенти ще запазят лидерството си по отношение на развитието на базата на договорите, при такива иновации като хибридните сделки, индексацията при въглищата, съвместните покупки и въглеродно неутралните доставки, подчертават анализаторите от Wood Mackenzie. Тъй като няколко дългосрочни договора изтичат в началото на 2020 г. и тече либерализация на енергийния пазар, тези нововъведения ще дадат на купувачите по-големи стъпки и възможности за преговори за договори  в бъдеще. Осигуряването на надеждността на доставките за сметка на диверсификацията на източниците ще остане в центъра на вниманието. Японските купувачи според очакванията ще запазят лидерството си в областта на доставката на LNG от нови региони на производство.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща