WindEurope: Да се забрани изхвърлянето на изведените от употреба вятърни перки

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
1380
article picture alt description

Европейската асоциация за вятърна енергетика WindEurope призовава да се въведе забрана на общоевропейско ниво за изхвърляне на изведените от експлоатация перки на вятърните турбини от 2025 г. Предложението бе направено по време на годишния конгрес на Испанската асоциация за вятърна енергетика (AEE), на която генералният директор на WindEurope Giles Dickson и генералният директор на АЕЕ  Juan Virgilio Márquez отправиха призив към Европейската комисия. 

Европейската вятърна енергетика се задължава да използва повторно, да рециклира или възстановява 100 % от изведените от експлоатация перки. В същото време индустрията се ангажира да не изпраща изведените от употребя вятърни перки в Европа за депониране в страни извън границите й. 

Неотдавна няколко водещи компании обявиха амбициозни планове за преработката на вятърни перки. Забраната за сметища за вятърни перки още повече ще ускори развитието на устойчиви технологии за преработката на композитните материали. Към настоящия момент например датската Vestas съобщи за разработената нова технология за преработка и повторно използване на термореактивни композити - материали, използвани за направата на перките на вятърните турбини.

В бъдеще забраната ще бъде разширена и ще започне да обхваща и други големи композитни компоненти от вятърните турбини. 

„Вятърната енергия е зелена технология. Устойчивостта е част от нашето ДНК. Ето защо непрекъснато се стремим да намаляваме въздействието ни върху околната среда. Забраната за депонирането на перки на вятърни турбини ще помогне за ускоряване развитието на екологични технологии за рециклиране. В Австрия, Финландия, Германия и Холандия вече имат забрана за депа. Но ние призоваваме Европейската комисия да предложи съгласуван европейски подход “, смята главният изпълнителен директор на WindEurope Giles Dickson.

Към днешна дата продължителността на живота на вятърен парк на сушата е около 20-25 години. 85-90 % от общата маса на вятърните турбини вече се рециклира. Повечето от компонентите, включително стомана, цимент, медна тел, електроника и задвижващи механизми се преработват. Композитните вятърни перки обаче са по-трудни за рециклиране. Причината – слабо развитите технологии за рециклиране на композитните материали и оползотворяването им. 

Вятърната енергетика не е основен потребител на композитните материали. Те са важни за сектори като авиацията, автомобилостроенето, морския транспорт, въздухоплаването, спортното оборудване, строителството. Все повече компании предлагат услуги за преработка на композитни материали, но тези решение не са достатъчно напреднали и достъпни за използването им в промишлеността. За да се случи това обаче ще са необходими усилия и от страна на политиците, както и на предприятията за преработка. 

„Като индустрия сме решени да бъдем в челните редици на една устойчива кръгова икономика. Перките на вятърните турбини не са токсични и безопасни за изхвърляне, но ние вярваме, че това е загуба на ценни ресурси“, смята генералният директор на АЕЕ Juan Virgilio Márquez. 

Обемът на отпадъците от композитни материали от вятърната индустрия все още е малък, но секторът не е нов. Той присъства достатъчно дълго и през следващите години и предстои извеждане от експлоатация на доста вятърни турбини. От  WinfdEurope очакват извеждане от експлоатация на 25 хиляди тона вятърни перки годишно до 2025 година. Повечето от тези отпадъци ще бъдат в Германия, Испания и Дания. 

До края на десетилетието Италия, Франция и Португалия също ще започнат да изваждат от употреба перки и то в голям мащаб, а годишният европейски обем може да се удвои до 52 000 тона до 2030 г.

В този процес експертите виждат и ролята на правителствата като чрез увеличаване на финансирането за изследвания и разработка на различни технологии за рециклиране на вятърните перки. WindEurope, Европейският съвет за химическа промишленост (Cefic) и Европейската асоциация на производителите на композитни материали (EuCIA) вече са представили в нов доклад своите препоръки за изхвърляне на перките на вятърните турбини.  Следващата стъпка на вятърната енергетика е  разработката на пътна карта за осъществяване на пълния процес на рециклиране. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща