VSJ: Стойността на електроенергията в Европа стигна най-високото ниво заради повишението на цените на газа

Енергетика / Свят
3E news
1365
article picture alt description

Растящото търсене на природен газ доведе до дефицит на световния пазар. Това тласка нагоре цените както на самия газ, така и на електроенергията, произвеждана от електроцентралите, работещи на природен газ, пише The Wall Street Journal.

За американските компании е трудно да удовлетворят увеличаващото се търсене на газ в Китай, тъй като през последната година те намалиха производството си, заради пандемията от COVID-19 и досега не успяха до го възстановят. В отделни страни, например в Пакистан дефицитът на газ вече води до спиране на електроенергията.
Европа също усеща недостига на газ и няма възможност да запълни системите за съхранение на LNG, изпразнени от дългата и студена зима. Нивото на запълване на системите за LNG в региона е най-ниското за този годишен период от десет години, отбелязва анализаторът за газовия сектор от Argus Media Наташа Филдинг. 

Цената на газа на хъба TTF в Нидерландия през юли е на рекордни нива  - над 460 долара за 1000 куб м, сочат данните на  S&P Global Platts, отразяващи ситуацията на пазара от 2004 г. Ако следващата зима не е топла, световните цени на газа вероятно ще останат високи поне още една година, отбелязва анализаторът от  S&P Global Platts Крис Мидгли.

Ръстът на цената на газа, на въглищата и квотите за емисии, които са ключови за разходите на електроцентралите доведоха до скок на цената на електроенергията. Така по данни на Argus в Германия стойността на електрическата енергия през юли се е увеличила до 83,67 евро за MWh, което е най-високото ниво от 2000 година. Цените са се увеличили до рекордно ниво във Великобритания, Испания и Италия. 

Скокът на цената на електроенергията намалява печалбата на компаниите с енергоемки производства, например тези от сектора на химическата промишленост. Печалбите в сектора биха могли да бъдат много по-високи предвид значителното търсене на производството им в поскризисния период, отбелязва главният изпълнителен директор на  E&C Consultants Бенедикт дьо Милмайстер. По думите му, сред най-уязвимите са фармацевтичните компании и производителите на автомобили, тъй като не могат да увеличат бързо цените на тяхното производство. 

Сред компаниите, които печелят в резултат на по-високите цени на газа са руският „Газпром“ и американската Cheniere Energy Inc., пише още WSJ.
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща