Vattenfall допълва хидроенергийните си централи със слънчеви мощности

Енергетика / Свят
3E news
555
article picture alt description

Енергийната компания Vattenfall изгражда фотоволтаична система на хидроенергийния си комплекс Geesthacht в Шлезвиг-Холщайн    , Германия. През следващите седмици компанията ще изгради 5000 слънчеви модула с капацитет 2,4 МВт при язовира на най-северното си съоръжение  в Германия.

Фотоволтаичния парк в  Geesthacht е един от проектите, в които Vattenfall добавя слънчеви мощности към помпените си централи. През лятото на 2020 година компанията започна строителство на фотоволтаични мощности на хидроенергийната си централа в Markersbach в Рудните планини, една от най-големите в Европа с капацитет от 1050 МВт. Тя се състои от около 11 000 слънчеви модула с обща мощност от 4,3 МВт и към настоящия момент тече процедура за пускане в експлоатация. Освен това компанията Vattenfall е оборудвала покривните площи на  Markersbach с фотоволтаични модули. В резултат на двете хидроенергийни централи днес се строят или вече се експлоатират слънчеви мощности в обем от 7 МВт.

Компанията подчертава, че с фотоволтаичните мощности се придава по-голямо значение на околната среда. Например модулите на Markersbach са разположени на повърхността по такъв начин, че да са по-малко видими от близките гледни точки в региона.

Слънчевите електроцентрали на хидроенергийните централи на Vattenfall продават електроенергията на енергийната система по тарифи, установени въз основа на резултати от държавния конкурс за подбор на проекти за слънчева енергия.

По-нататъшното разширяване на използването на възобновяеми енергийни източници играе решаваща роля и ние искаме да продължим да растем в тази област ... Полезен компонент на тази стратегия е добавянето на фотоволтаични мощности към съществуващите системи за производство на енергия. Освен това използването на съществуващата техническа инфраструктура води до синергии, които също са от полза за рентабилността на слънчевата енергия “, казва Claus Wattendrup ръководител на бизнеса със слънчеви батерии. В момента Vattenfall допълва други съществуващи водноелектрически съоръжения, особено в Германия и Холандия, с фотоволтаични системи.  

В допълнение към слънчевите проекти на помпените си станции, Vattenfall изгражда слънчев парк с мощност 28 МВт в Kogel-Leizen в Макленбург Западна Померания по протежение на магистралата А19. В етап на планиране са още няколко слънчеви проекта.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща