Total инвестира в слънчеви проекти с мощност 3 ГВт в Испания

Енергетика / Свят
3E news
2035
article picture alt description

Нефтогазовият концерн Total чрез дъщерната си компания Total Solar International влиза на испанския пазар на слънчева енергетика чрез сключването на две споразумения с компаниите Powertis и Solarbay Renewable Energy и планира да реализира слънчеви проекти от около 2 ГВт.

„Испания извлича изгода ог слънчевите си ресурси, който нямат аналог в Европа. Нейният фотоволтаичен пазар е един от най-динамичните в Европа. Очаква се увеличение на мощностите от 6 ГВт до почти 40 ГВт през 2030 г. Total се радва да влезе на този бързорастящ пазар благодарение на партньорството с местните разработчици“, заявява старши вицепрезидента за възобновяеми източници към Total Julien Pouget.

Total Solar International и компанията Powertis, разработчик на слънчеви електроцентрали в промишлен мащаб в Европа и Южна Америка се договориха за създаване на съвместно предприятие (65% /35 %) за реализирането на проекти в областта на слънчевата енергетика в Испания. Powertis ще предостави на съвместното предприятие портфейла си от проекти, които са за обща мощност от 800 МВт и са в ранен етап на осъществяване. Освен това съвместното предприятие ще разработва и нови проекти.

Компанията Total Solar International също така е подписала споразумение за придобиване на 100% от портфейла на компанията Solarbay, съдържащ  проекти за слънчеви мощности в районите на Андалусия, Арагон и др. с обща мощност до 1,2 ГВт.

Първият от придобитите обекти трябва да започне да работи в края на 2020 г; Планира се всички останали слънчеви електроцентрали да бъдат въведени в експлоатация до края на 2023 година.

Total отбелязва, че отчита проблемите с изменение на климата в своята стратегия и с оглед на новите тенденции на енергийния пазар образуват портфейл от проекти с ниско ниво на въглеродни емисии, чийто дял може да формира 15 – 20 % от продажбите през 2040 г. Сега нефтогазовият концерн управлява електроенергийни активи с обща мощност от 7 ГВт, от които 3 ГВт са възобновяеми източници на енергия.

Също през февруари тази година Total придоби и дял от 50 % от голям портфейл от слънчеви мощности в Индия (2 ГВт).

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща