Total и Engie се договориха за производство на зелен водород през 2024 г.

Енергетика / Свят
3E news
542
article picture alt description

Френските компании Total и Engie се договориха за сътрудничество при разработката, строителството и експлоатацията и производство на водород по проекта Masshylia - най-голямата площадка за производство на възобновяем водород във Франция в Châteauneuf-les-Martigues в Provence-Alpes-Côte d'Azur South region.

Електролизатор с мощност от 40 MW ще бъде разположен в биорафинерията на Total La Mède и ще се захранва от слънчеви електроцентрали с общ капацитет от над 100 MW за производство на 5 тона зелен водород на ден за удовлетворяване на производството на биогорива в рафинерията. Според съобщението така ще бъдат спестени 15 хил. тона емисии СО2 годишно.

В рамките на проекта Masshylia се предвижда партньорите да започнат строителството на електролизатора през 2022 година, а производството на водород – през 2024 година при условие, че получат необходимата финансова подкрепа и разрешения от държавата. За тази цел по проекта вече са подадени необходимите заявление за субсидиране от френските (AMI)и европейски институции, в частност европейския иновационен фонд  - European authorities (IPCEI, Innovation Fund).  

Европа има намерение до 2024 г. да подкрепи строителството на електролизатори от ВЕИ с мощност от поне 6 W, които да осигурят производството поне на 1 млн. тона зелен водород.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща