Siemens Energy ще съкрати близо 7800 работни места до 2025 г

Енергетика / Свят
3E news
559
article picture alt description

Siemens Energy AG ще съкрати приблизително една шеста от работната си сила от своето подразделение за газ и електроенергия. Това е последният знак, че преминаването към зелена енергия в световен мащаб плавно заличава бизнеса с изкопаеми горива. Компанията ще елиминира 7800 работни места до края на финансовата си 2025 г., включително около 3000 позиции в Германия и 1700 в САЩ, предаде агенция Bloomberg.

„Пазарът на енергия се променя значително, което ни предлага възможности, но в същото време ни изправя пред големи предизвикателства“, заяви главният изпълнителен директор Кристиан Брух.

Звеното за газ и електроенергия на Siemens Energy предоставя работа на около 46 000 служители. Компанията изгражда и поддържа турбини, използвани в електроцентрали, работещи с газ и въглища. Енергията от възобновяеми източници на ниски цени обаче подкопава потреблението на въглища и газ.

Акциите на Siemens Energy поевтиняват с 0,3% до 31,16 евро малко след началото на редовната търговия във Франкфурт.

Конкурентът на компанията General Electric извърши подобно масово съкращаване на работни места в края на 2017 г. Компанията обяви планове за елиминиране на 12 000 позиции - почти една пета от глобалната работна сила на нейното подразделение - след сделката за покупка на енергийния бизнес на Alstom SA за 10 млрд. долара две години по-рано.

Икономистите очакват добавянето на работни места в индустрията на възобновяемата енергия да компенсира загубите, свързани с бизнеса с изкопаеми горива, въпреки че прогнозите са различни. Едно проучване на Института за изследвания на икономическите структури в Оснабрюк изчислява, че около 120 000 работни места, които иначе не биха съществували, са създадени от зеления преход на Германия.

Съкращаванията на служителите са в допълнение към целта на Siemens Energy за спестяване на разходи от 300 милиона евро (362 милиона долара. Компанията цели да повиши маржа на облагаемата си печалба до между 6,5% и 8% до 2023 г., в сравнение с отрицателните 0,1% през финансовата година, приключила през септември.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща